ReplyAsap - Näin saat lapsesi huomion puhelimella
Jäätyvän puhelimen ansiosta saat lapsesi huomioimaan vanhempien viestit. Puhelin keskeyttää kaikki toiminnot ja pitää tärkeänä saattaa vanhemmille viesti omasta olemassaolostaan ja tekemisistä. On kurinpalautuksen aika...

Android

Kuvaus, laki ja perustelut
Taltioidessa kannattaa muistaa, että osallisuus on erittäin tärkeä peruste taltioimiseen. Taltioitko omia toimiasi yleistä julkista kuvaa ottaessasi vai ihan muiden tekemisiä erityisesti niihin kohdistuen? Peruslähtökohta mikä on syytä muistaa, kun tullaan kysymään ja aletaan väittelemään. Salakatselua tai salakuuntelua ei ole itse osallistuessa keskusteluun. Mikään laki ei voi kieltää julkisessa paikassa kuvaamista, jos itse asioit virkahenkilön kanssa. Jos viereisistä kopeista kuuluu ääniä, se on vain hyväksyttävä seuraus huonosta toteutuksesta. Aina voi pyytää häiriintyvää viereisessä kopissa olemaan hiljempaa tai asioimista erikseen tai muissa tiloissa. Ei omaa asioimista taltioivaakaan saa häiritä sen enempää. Toiveet voidaan ottaa huomioon. Asiakkaan velvollisuus on hoitaa aina omat asiansa.

Laki laahaa tavallaan tekniikan perässä, mutta laissa puhutaan taltioimisesta millä tahansa mediavälineellä. Mediavälineellä ei saa rikkoa lakia salakatselun ja salakuuntelun osalta. Jos sillä selvästi on tarkoitus salakuunnella ja salakatsella, niin se on toki kiellettyä julkisessa tilassakin. Taltioimisvälinettä ei saisi kohdistaa kehenkään hänen tietämättään varsinkaan silloin, jos ei itse osallistu käytännössä keskusteluun millään tavalla.

Jos julkisessa tilassa ei haluta käsitellä yksityisyyden suojaan kuuluvia asioita, niin silloin pitää pyytää julkisesta tilasta sellaiseen tilaan, jossa yksityisyys voidaan taata tai vaikka kuvaajan kannalta aikana, jolloin omat asiansa saa hoidettua kameran kera. Jollei saa hoidettua niin hommaa ammattikuvaaja paikalle. Se tietää miten toimia, jos oma neuvottelutaito ei riitä. Verkossa voi hoitaa monet virastoasiat yksityisesti ja niistä jää aina kirjallisia merkintöjä ja perusteluita. Laki puolestaan yksityisyydensuojasta toteutuu kenen hyvänsä taltioidessa julkisessa tilassa, jos ei itse huutele omia asioitaan julki.

Esimerkiksi Kelassakin asiakkaita on jonkun verran, niin aina voi reilusti kaikille sanoa mitä on tullut tekemään. Varastaa koko show'n niin, että muut ei uskalla puuttua siihen pelätessään joutuvansa keskustelun keskipisteeseen, vaan sille taltioimiselle tulee yleinen ja yhteinen hyväksyntä. Silloin ei kukaan yksittäinen pääse päälle sanomaan yhtään mitään. Jos sanookin niin menköön se ensin sitten ettei tule pulmia. Koulumaailmassa kaikki pelkäsi joutuvansa showmiehen puntaroimaksi. Koulumaailma suosi tavallaan koulukiusaajiakin sillä, koska tänä päivänäkin ihmiset mieluummin pakenevat omaan kuoreensa, kun käyvät itselle järjettömään keskusteluun. Suomalaisittain, hiljaisen hyväksynnän hakeminen on kaikkein paras vaihtoehto. Kertoo vaikka kuinka kaltoin on tullut kohdelluksi viime päätöksessä ja haluaa varmistaa ettei sama toistu. Viereisen kopin jorinat ei kameraan kuulu, jos itse pitää ääntä.

Jos esim. menee asioimaan pienen kameran kanssa ja piilottelee sitä niin, että muut vähän näkee, kyllä siitä jonkulaisen hässäkän saa aikaan. Kunei ne tiedä mitä sillä aiot tehdä. Tavallaan alennut itse päällepäsmäreiden, työttömien, turhautuneiden ja hermostuvien alle suotta. Sitten jälkikäteen, kun alat pitämään meteliä, niin oletkin häirikkö, jonka voi vain poistaa. Loppujen lopuksi kannattaa valita taltioimisväline ja menetelmä siten, ettei kukaan tule häiriintyneeksi.

Julkaisukelpoisuus on sitten toinen asia. Jos ei ole varma, onko rikosta tai mit√§√§n tapahtunut. Pyyt√§√§ poliisia tutkimaan asian. Sen j√§lkeen julkaisuun voi tullakin oikeus, jos vaikkapa poliisi on todennut rikoksen tapahtuneen. Hyv√§n√§ esimerkkin√§ toimisi legendaarinen Risumies -video. Kuvaaja teki sen virheen, ettei vienyt ensin poliisille tutkittavaksi, jolloin olisi saanut m√§√§ritelty√§ onko siin√§ tapahtunut mit√§√§n sellaista, joka oikeuttaisi julkaisuun. Koska kaupungilla ei ollut mit√§√§n vaateita kannettujen risujen suhteen, ei ollut rikostakaan tapahtunut. Kaikki oli vain omien yksityisten asioiden hoitamista julkisella alueella. Sellaista on esimerkiksi juopuneena nukkuminen kadulla. Toivottavasti (muistaakseni) 5000‚ā¨ lasku saa monen miettim√§√§n mit√§ on yksityisyys ja sen kunnioittaminen julkisella alueella. Jos kuvaaja olisi antanut 4000‚ā¨ ammattikuvaajalle tai julkaisijalle siit√§ tiedosta, ett√§ kannattaako julkaista, niin ammattilainen olisi vienyt videon poliisille ensin arvioitavaksi. Kuvaaja olisi s√§√§st√§nyt viel√§kin 1000‚ā¨.

Jotenkin tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet lain suoman "luottamusperiaatteen". Ei rikoksia saa silti tehdä ja sitä varten on rikoslaki säädetty, ihmisiin on voitava luottaa. Esimerkiksi 90-luvuilla kuunneltiin NMT ja "lälläri" puheita skannerin kautta. Näitä radioita myytiin pilvinpimein. Se ei ollut laitonta salakuuntelua, ei ollut taltioimisväline. Jos taltioitiin se oli käsittääkseni salakuuntelua, eli sillä oli selvä tarkoitus julkaista taltioitu materiaali jollain tapaa toisaalla muiden kuuluviin. Jos tietoja käytettäisiin rikollisiin tarkoituksiin tai jotenkin hyväksi, se oli laitonta. Ei silloinkaan mitään asialle mahdettu, mutta tänä päivänä tarve järjettömään kontrolliin on niin viranomaisella kuin kansalaisella asioista mitä ei hallita muutenkaan. Mikähän haloo siitä nousisi jos kännykkäpuhelut kuultaisiin yhtäkkiä radiolla ilman suojauksia? Moniko häiriintyisi?

Ihmiset kuvittelevat olevansa harrastajia, ammattilaisia tms. Varsinkin kun saavat kalliin taltioimisvälineen. Välineellä ei vielä mitään tee. Sillä voi aiheuttaa paljon harmiakin itselleen, jos ei ole koulutusta tai harrastuneisuutta oikeasti ja ymmärrystä mitä on tekemässä.

Joku voi ostaa kaukoputken ja katsella aurinkoa, joku voi ostaa ralliauton ja ajaa metsään, joku ostaa tietokoneen ja ei osaa sitä käyttää. Onko pakko saada aina sellainen väline mihin ei ole koulutusta, ammattitaitoa, harrastuneisuutta tai vaikka vain yleistä perustietämystä?

Muistan kuinka monen lapsen vanhemmat aikanaan hommasi tietokoneen yleisesti ottaen Commodore 64. Kuinka helppo oli 80-luvulla pelotella, että sillä voi muuttaa esim. henkilöllisyyden ja kirjoitella pankkitilille ylimääräisiä nollia. Hirveät huudatukset joissakin perheissä niillä käytiin. Kuinka tyhmiä yleisesti ottaenkin ihmiset silloin jo olivatkaan. Ostivat VHS videon mutteivät uskaltaneet koskea siihen, kun eivät osanneet käyttää. Lapsetkaan ei saaneet koskea kun se oli kallis. Puhumattakaan, että joku videokamera! Siihen ei ollut mitään asiaa. Nyt ostetaan lapsille kaksi kertaa niin arvokkaita puhelimia, joilla voi tehdä aivan kaikkea mahdollista ja huudetaan apua poliisilta, ammattilaisilta ja lainsäätäjiltä mieluummin kuin mentäisiin vaikkapa kouluun tai kursseille. Ei ehkä kannata ostaa laitteita mitä ei hallitse, mitä ei voi hallita, mihin vastuullisuutta ei voi opettaa tai mitään kontrollia saa itse omille tekemisilleen. Nykypäivän kännykkäholistit ei ymmärrä, että se on kuin juopon viinapullo. Joskus sen käytöstä tulee luopua varsinkin, kun se aiheuttaa harmia eniten tietämättömälle itselleen. Jos et voi jotain asiaa perustella uskottavasti sillä hetkellä, palaa asiaan uudestaan ja paremmalla tietämyksellä!

Aikanaan menin itsekin poliisilaitokselle hakemaan sakkoa ja kamerasta huudettiin ja käytiin melkoinen dialogi, jonka lomassa kamera takavarikoitiin. Yleinen syyttäjä käski poliisia samantien antaa kameran takaisin, koska minulla oli oikeus taltioida asioimiseni. Asiakastilassakaan ei ollut ketään. Silloin myös vaadin, että poliisi jättää yksityiset asiat hoitamatta julkisessa virassaan ja ryhtyy hoitamaan välittömästi asiakkaan asioita, kun hän tiskille tulee.

Yksityisi√§ asioita ei ole mik√§√§n pakko virkahenkil√∂n hoitaa asiakkaiden n√§hden tai kuullen. Vastata vaikkapa puhelimeen kesken asiakaskeissin jos ‚ÄĚville poika ei koulussa tottele opettajaansa‚ÄĚ tai kusee tienlaidassa toisen kirjottaessa sakkolappua. My√∂s ylim√§√§r√§iset paperit kannattaa p√∂yd√§lt√§ laittaa asianmukaisesti pois asiakkaan silmien ulottuvilta, jos ei asiakkaan halua niit√§ n√§kev√§n.


Lainaus eräästä uutisesta:
‚ÄĚArvioitaessa yleist√§ kuvaamista GoPro ‚Äďkameralla Kelan asiakaspalvelutiloissa tulee ottaa huomioon muiden asiakkaiden yksityisyyden suoja ja heid√§n oikeutensa saada hoidettua asiointinsa asianmukaisesti ilman ulkopuolisia h√§iri√∂tekij√∂it√§, oikeusasiamiehen ratkaisussa sanotaan.

Jussi Salokankaan mukaan on selv√§√§, ett√§ valokuvaaminen julkisessa tilassa on sallittua, mutta videointi ei v√§ltt√§m√§tt√§ ole. Asian tekee h√§nen mukaansa vaikeaksi se, ettei kuvauksen kohde voi tiet√§√§ videoidaanko vai valokuvataanko h√§nt√§.‚ÄĚ

Jussi Salokangas on Suomen Journalistiliiton entinen juristi ja nykyisin lakimiehenä SOK:lla.

Vastaisin tuohon seuraavaa. Jos kamera on niin pieni ja huomaamaton ettei kukaan häiriinny. Mikin ollessa suuntaava ja sivuäänien vaimentuessa täyttyy lainpuitteissa annetut kriteerit. Mitään vaikeaa ei muuten ole, ainoastaan se ettei kumpikaan ymmärrä taltioimisvälineistä yhtään mitään. Ei ole merkitystä onko se videokuvaa nimeltään vai kuvasarjoja, kun video on valokuvaa nopeassa järjestyksessä. Jälkikäsittelyssä voidaan poistaa kaikki ylimääräinen, virastotäti on julkista riistaa ja jonka naama saa näkyä kuten kaikki viranomaiset muutenkin. Julkaistaessa kannattaa pysyä tiedotuslinjalla, eikä alkaa irvailemaan YouTubessa, koska sitten sillä on joku muu tarkoitus heti, josta puolestaan voidaan syyttää. Silloin on syytä se naama peittää edes. Jos virkamies itse ryhtyy pelleksi julkisesti, niin se saa sitä myös olla vaikka siellä YouTubessa. Kuvaajan ja julkaisijan vika ei ole virkahenkilöiden oma käytös. Kuvaaja ja julkaisija vastaa aina omasta käytöksestään.

Signal antaa tietoturvaa viestintään
Tili vahvistetaan tekstiviestillä ja puhelinnumero korvaa käyttäjätunnuksen.

- automaattinen salaus

- viestien tuhoamisen aikataululla keskusteluista

- viestit, ryhmäkeskustelu, soittaminen, videopuhelut

- iPhoneen intergroitavissa ja käyttö sujuvaa

- puhelut kierrätettävissä Signalin palvelimien kautta ip:n pysyessä salassa (äänenlaatu kärsii)

- yhteensopivuus Android- ja iOS-laitteiden välillä

Tuliko vertaisverkosta ladatusta materiaalista kiristyslaskuja?
Minulle on useilta ihmisiltä tullut mailitse kysymyksiä. Miten välttäisit maksamasta eräänlaiseksi kiristyslaskuiksi luonnehdittavia tekijäoikeuslaskuja tekijänoikeusrikkomuksista joita lakimiehet innoissaan lähettelevät pelotellakseen ihmisiä? Miksi ette menisi porukalla itse paikanpäälle selvittämään kiristykset. Siinähän koittaavat todistella oikeudessa tapahtumia, kun tarpeeksi monta todistajaa on paikalla.

Vastaus on hyvin yksinkertainen, heittäisin laskun roskiin tai pyytäisin jotakuta tunnustamaan paperilla, jolla on luottotietohäiriömerkintöjä ennestään ja eikä aikomustakaan maksaa mitään. Eihän kyse ole mistään viranomaisesta, eikä syytetyillä ole mitään totuudessa pysymisen velvoitetta kuitenkaan. Lakitoimistot on firmoja, toiset voi kusettaa toista enemmän rahaa mielikuvituksellisin korvauksin. Laskujen massapostaus on sen luokan juttu, että sillä koitetaan kalastella ne helpoimmat uunot, jotka perintään suostuvat. Voi kaiketi olla hankalempiakin tapauksia, jotka päätyy rikostutkintaan, mutta itse tuomio on hyvin mitätön verrattuna laskuun minkä voi saada. Siksi kannattaa "sovitella" tietyissä tapauksissa suoraan lakitoimiston kanssa, jos sen hampaisiin päätyy ja jättää vain laskut maksamatta kun sovinto on tehty. Kymppitonnien laskujakin on aika hankala kirjotella sen jälkeen vaikka tunnustanut olisikin heille. Kun ei se lakitoimisto mikään poliisi kuitenkaan ole. Kiristävistä tilanteista saa ottaa tallenteitakin.

Kenenkään ei tartte tunnustaa ennenkuin oikeat syylliset on saatu kiinni. Tämä ohjeistus pätee niin parkkisakoissa kuin monissa muissakin maksuongelmissa mitä haluaa välttää. Usein kaljapalkalla toimivat jantterit tunnustavat puolestanne mitä vain, jolla nyt ei käytännön merkitystä ole. Laskun saatuaan repivät sen, siinähän haastelevat minne haluavat jos oikein hankalaksi meinaa mennä.

Sen sijaan paras tapa ennaltaehkäistä on kryptata kovalevyt, jakaa nettiä vapaasti ja käyttää VPN:ää. Kenenkään ei tarvitse salasanojaan ja kryptauksiaan auttaa edes poliisia selvittämään vai haluavatko he kiristyksestä syytteen.. tuskin. Nettiä vapaasti jakavat voi syytellä joitain muita, selvittäkööt asianajotoimisto. Toinen tapa kokonaan on operaattorin painostamisen ehkäisemiseksi hakea turvakielto. Osoitetta tuskin saa sen jälkeen operaattorilta massapostauksiinsa muut kuin viranomaiset ja sekin tarkkaan ja harkitusti. Sen jälkeen voi kyseenalaistaa tietosuojavaltuutetun kautta mikä on turvakiellon merkitys, jos ei meinaa toimia ja vaatia operaattorilta tuntuvat korvaukset. Ei ole poissuljettu vaihtoehto prepaid liittymäkään, tai naapurin liittymä. Vaihtaa kavereiden kanssa keskenään tunuksia jos sattuu vierekkäiset taloudet olemaan, menee hiukan ristiin. Ja loppujen lopuksi sitä voi olla jäävi kertomaan nimeä omassa taloudessa tapahtuneen latauksien selvittämiseksi esim. jos joku lähisukulainen on jatkuvasti luonasi. Ei laki voi pakottaa hanakalampaan tilanteeseen kuin jo on. Selvittäkööt ja todistakoot ettei väite pidä paikkaansa.

Mikäli heillä on viitseliäisyyttä haastaa käräjille, niin kyllä se poliisi sitten soittaa kuulusteluihin. Turhaa koitatte poistaa kovalevyltänne mitään, sieltä on palautettavissa aina jotain, poistakaa mielummin koko kovalevy koneesta ja vaihtakaa, 50 eurolla saanee uusia kaupasta.

DNA:n markkinointipuhelut laittomia
Kuluttaja-asiamiestä on vaikea tavoittaa ja sille pitäisi erikseen kirjotella liirumlaarumia puhumattakaan miten vähäpätöisinä pidetään erittän tärkeää seikkaa myyntityössä. Julkaisen varoituksen DNA:n myyntipuolen suolaamiseksi, ihan vain siitä syystä, että satuin itse kuulemaan tänään klo 13 jälkeen myyntipuheen kaiuttimen kautta kaverilleni.

Pidän DNA:n tapaa huijaamisena, erittäin törkeänä mihin ei ammattimainen puhelinmyyjä koskaan syyllistyisi. Asiakastyytyväisyyskysely ei ole myyntiä ja siihen ei saisi sisällyttää myyntiä. Puhelinmyynnistä pitää asiakkaalle tulla ilmi heti sen olevan puhelinmyyntiä. Asiasta voi tehdä rikosilmoituksen tai ottaa yhteyttä kuluttaja-asiamieheen.

Myyjän olisi kerrottava kuka on ja mistä soittaa, jotta asiaa voidaan selvittää. Mutta jos myyjä ei näin tee, kysehän on ilman muuta yrityksestä huijata. Myyjä pelkää jäävänsä kiinni ja joutuvansa vaikeuksiin.

Jos ei tiedä tehneensä väärin, myyjän vastuu ottaa asioista selvää.

Pomon käsky tai paperille painettu myyntipuhe ei ole riittävä syy alkaa huijaamaan, toki pomokin saisi yllytyksestä rikokseen syytteen jos niin pitkälle edetään. Pomon pitäisi tietää ja niin myös ammattimaisen myyjänkin työssään, mikä on rikos. Ei taksirenkikään saa painaa pomonsa käskystä kaasu pohjassa hänen luvallaan vastoin liikennesääntöjä.

Jos osallistutte mielestänne asiakastyytyväisyyskyselyyn ja teille lähetetään jotain ja laskua tulee perässä niin ainahan voivat oikeudessa soittaa nauhoittamansa keskustelun niin sillähän sitten punnitaan kuka on maksumies. Veikkaan, etteivät niin pitkälle mene huomatessaan kuin kusessa tulisivat olemaan oikeudessa.

Mutta olisiko tällä väliä? Ei ole kuin sille yksittäiselle valittajalle. DNA jatkaisi kusetuksiaan joillein 15000 muulle. Pääasia että tienataan vaikka muutama asiakas valittaisi, niin pahoitellaan ja jatketaan. Näin tienaa yritys nimeltä DNA. Kalastuksella tienaa parhaimmat rahat. Pitäisi olla selvästi isompia tuomioita luvassa ettei kannattaisi jatkaa. Pelkästään DNA ei tienaa kalastamisella. On paljon muitakin.

Itseasiassa kalastamista on tehty iät ja ajat, verkottautuminen on vain lisännyt sitä rähjähdyksenomaisesti. Ennen ne voi olla olleet yksittäisen myyntimiehen kikka joskus jollekin saada jalkansa ovenrakoon puoliksi vitsiä heittämällä. Yrityksestä toiseen tietysti, koska kuluttajapuolen ongelmat ja asiat eivät koske yrityksiä. Yrityksiin ei voida soveltaa samaa lakia kuin kuluttajille. Tänäpäivänä siitä on tehty kylmästi lasikaapissa työskentelevän parikymppisen kana-aivon työkalu, joka ei tätä asiaa osaa/pysty erottamaan enää.

Ihmisiä on enemmän kuin yrityksiä ja taso ymmärtää asioita ammatti-ihmisen lailla on hiukan eri. Ei tarvita kuin riittävän sekapäinen asia nopeasti selvittää ja mitä kaupataan niin kyllä se luutamummokin Ypäjältä saadaan sellaseen suostumaan vaikka miten härskiä olisikin. Maksavat mielummin kuin käräjöivät. Suomalainen perusluonnekin on sellainen "kaiken maksava sarvikuono". Riittävän iso instanssi tai korkea-arvoinen tai siltä kuulostava, ei uskalleta vastustaa. Lakki kourassa ja leuka rintaan kohti uusia pettymyksiä.

Ongelmia puhelinpalveluiden tai tekstiviestien kanssa?
Yritykset on siirtyneet tektiviestiahdisteluun sähköpostien sijasta. Usein kysytään puhelinnumeroa erilaisissa nettikaupoissa ja sitä ei kannata laittaa ellei halua numeron päätyvän jonkun muun toimijan haltuun.

Lenson on esimerkki ongelmayrityksestä, josta ei voi poistaa asiakastietojaan pyydettäessä. Ne kuuluvat verkostoon, jossa asiakastiedot levitetään useammalle muullekin toimijalle kaiken hyödyn irtisaamiseksi vähitellen. Suositeltavaa onkin muuttaa asiakastietojaan niin mahdottomiksi myös vähitellen, ettei asiakasta tavoiteta. Puhelinnumeron muuttaminen prepaidiksi ja Poste Restante takaavat anonymiteettiä tilatessa. Jos tilata ei halua vaan sotkea huolella, niin nimetkin kannattaa muuttaa ja keksiä uskottava osoite jota ei ole.

Jotta tältä kaikelta voi välttyä, älkää ilmoittako oikeaa puhelinnumeroa ulkomaisille nettifirmoille varsinkaan. Prepaid jos haluatte kokonaan päästä eroon helposti, jos nyt yhteystietoa edellytetään. Usein puhelinnumeroa kysytään mainonnan levittämiseksi ja ulottamiseksi toiseen kanavaan eli puhelimeen.

Ongelmien kasvaessa kannattaa olla yhteydessä MAPEL:iin

Mapel

Hyvien kauppojen ABC.
Tee kaupat kasvotusten ja tarkasta tarvittaessa myyjän ja osallisten henkilötiedot. Tee kotimyyntiasiakirja.

√Ąl√§ tee kauppaa liian alhaisen hinnan vuoksi, se voi olla varastettu.

Toimi vain postiennakolla ja "tavaran/paketin saa avata ja tarkastus postissa" -ehdolla.

--
Olet ajautunut epämukavuus alueelle ja myyjä sai maaniteltua sinulle, että "kun lähetät rahat tilille"... Et vain suostu kauppaan ja unohdat koko jutun.

Jos tuote on niin halpa ettei postiennakko kannata, homma ei ole kannattavaa. Jos teet toisin se voi olla vieläkin kannattamattomampaa. Myy suoraan ja kasvotusten, se on varmaa ja rahat saa vielä varmemmin.

Ammattipelaaja pelaa vain silloin, kun on pelattavaa! Jos ei ole pelattavaa, ei vain pelata. So simple!

Vain jos olet Jaajon tapainen ultimaattinen gambleri, jonka elämään kuuluu yhtälailla voitto kuin tappio, niin sitten asia on silläselvä, turha valitella!

Kybersotaan varustautuminen
Tor Browser
Torverkon kautta, kun avaa Mail2Tor mail osoitteen Torverkon kautta ja käyttää niin ei ihan hetkeen selvittele lähettäjiä!

Mail2Tor
Tor selaimella siirtykää osoitteeseen http://mail2tor2zyjdctd.onion/

Mega
Tor verkon avulla saatte aina uuden IP:n. Mail2Tor antaa suojan mailin lähettäjille. Megan pilvipalveluun saa kaikkea jännää tehokkaaseen levitykseen, jos unohdat salasanat saat heittää hyvästit sisällölle, muuten loistava turvaamaan kaiken.

Kuinka rikastua osakkeilla työttömänä Suomessa?
Tämäkin on usein esitetty kysymys ja tähän on erittäin yksinkertainen vastaus.

Jos henkilö A käyttää henkilö B:n osakevälittäjän kautta hommattua tiliä ja vastatiliä henkilö B:n avustamana, niin muutahan ei tartte huolehtia kuin maksamalla verot. Jos B on vakituisessa työsuhteessa, niin mitään hätää ei ole. Kyllä rahaa saa lahjottaa vaikka tonnikaupalla toiselle, ei se mitään rahanpesua ole tai rikollista. Sittehän se rikolliseksi muuttuu, kun pientä työsuoritusta alkaa maksamaan omituisen suurella summalla. Työntekeminen on rikos Suomessa ennemmin kuin tekemättä jättäminen. Kelalle voi haistattaa pitkät siinä missä sosiaalitoimistollekin heidän kyselemisille. Jos ei ole rahoja omilla tileillä ja virallisesti käyttöoikeutta toisten tileille, ei sellasta tarvitse edes ilmoittaa. Rahansa saa jokainen lahjoittaa pois.

Esimerkkinä helpohkosta osakevälittäjistä on Nordnet. Osta ja myy nappuloiden painaminen ja uutisten lukeminen on paljon helpompaa kuin sen torrent tiedostojen latailu, elokuvien katsominen ja tekstien järjestäminen. Jos siitä suoriutuu, osaa varmasti jotain helpompaakin. Usein kieltävät muiden käyttäjien kuin tiliä ylläpitävää luovuttamasta salasanoja, mutta ei ne sitä pysty vahtimaan kukaan, että kuka tiliä käyttää.

Sosiaalitoimisto ei saa noin vain tietää tileistä, niille pitäisi umpimielisen rehellisesti kertoa kaikki tilinsä. Eivät ne voi soittaa joka konttoriin erikseen ympäri Suomen tai lähettää ylimalkaista kysymystä "mitkä ovat henkilö A:n tilinumerot?" Sosiaalitoimiston kysyessä pankilta, joutuu selvittämään konttorin lisäksi, miltä tililtä ja miltä ajalta haluaa tietonsa.

Oletko poliisin rekisterissä laittomasti?
avaa tiedosto
Tästä palvelusta voit tulostaa ja saat osoitteet mihin voidaan lähettää tarkastuspyynnöt kätevästi.

https://tarkastuspyyntogeneraattori.effi.fi/

www.digitoday.fi
29.10.2014

Kansalaisjärjestö Electronic Frontier Finland on julkistanut verkossa työkalun, jolla voi lähettää tietosuojavaltuutetulle tarkastuspyynnön itseä koskevista, monissa viranomaisrekistereissä olevista tiedoista. Pyynnöllä saa luotua pdf-lomakkeen, jolla pyyntö esitetään.

Lomakkeen täyttämisen jälkeen palvelu luo lomakkeesta tulostettavan version ja antaa ohjeet siitä, minne paperi tulee lähettää.

Tarkistuspyynnön jättäjä ei saa tietoja itselleen nähtäväksi. Pyynnön tarkoitus on, että tietosuojavaltuutettu tarkistaa rekistereissä olevien tietojen lainmukaisuuden. Valtuutettu voi pyytää laittomaksi katsomiensa merkintöjen poistamista.

Pyynnön voi tehdä useammassa eri rekisterissä olevista tiedoista. Näitä ovat epäiltyjen tietojärjestelmä, Europol-tietojärjestelmä, suojelupoliisin toiminnallinen tietojärjestelmä, kansallisen Schengen-tietojärjestelmän tiedot, joihin pyynnön esittäjällä ei ole tarkastusoikeutta, poliisin henkilörekisterien luokitus-, tarkkailu- ja tekotapatiedot, joihin pyynnön esittäjällä ei ole tarkastusoikeutta, poliisiasiain tietojärjestelmä, Tullin valvontarekisteri, Euroopan unionin tullijärjestelmä sekä Rekisterikilpien ja konttien kuvaus- ja tunnistejärjestelmä.

Helsingin Sanomien mukaan epäiltyjen tietojärjestelmään on merkitty yli 180 000 ihmisen ja 20 000 yhtiön tiedot. Lehdelle asiaa kommentoineen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan järjestelmässä on myös sellaisten henkilöiden tietoja, joiden ei ole epäilty syyllistyvän tai myötävaikuttavan rikoksiin.

Epäiltyjen rekisteriin on Kalskeen mukaan helppo päätyä. Rekisteri nousi otsikoihin, kun sieltä löytyi muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimi.

Effin työkalu tuli käyttöön tämän viikon maanantaina. Lomakegeneraattorin oman laskurin mukaan pyyntöjä on luotu uutisen kirjoitushetkellä 1026 kappaletta. Siitä ei ole tietoa, moniko niistä on lähetetty tietosuojavaltuutetulle asti.

www.hs.fi
29.10.2014
Epri on rekisteri, johon poliisi kirjaa tietoja rikoksesta epäillyistä. Laittomasti järjestelmissä olevien tietojen määrää ei tiedetä. Tutkinnassa rekisteriä käytiin läpi viimeisen viiden vuoden ajalta.

Kolme ihmistä saa syytteen poliisin epäiltyjen rekisteriä eli epriä koskevista epäselvyyksistä. Helsingin Sanomat kertoi asiasta maanantaina.

HS:n tietojen mukaan esimerkiksi konemusiikkifestivaaleilla sekä mielenosoituksissa osallistujia on valokuvattu jo 1990-luvulta asti. Miksi, ei ole tiedossa.

Kumoan Snowdenin skenaariot Dropboksin suhteen
Snowden on eristäytynyt ja ei keksi muuta laukoa satunnaisesti paskaa julkisuuteen. Dropboxissa on ihan riittävä suojaus monille ja hyvä tuki eri laitteille ja softille. Enemmän kiusaa teet NSA:lle, jos lisäät datamäärää omalla datallasi. Hihhulit, jotka pelkää niiden datan lukemista, ketään ei kiinnosta niiden mitättömien ihmisten data kuin mainosmielessä.

Snowden on nyt tälläkertaa hairahtunu muistuttamaan salauksen tärkeydestä jopa tavallisia kansalaisia. Pääosin ihmiset ei kiinnosta jotain NSA:ata joilla on elokuvia pari ja muutama sata mp3 koneella tai vaikka omia kuvia. Niitä ovat silti monet valmiita suojamaan kaameilla Nortonin palomuureilla kuin isot firmat konsanaan salaisuuksiaan. Loppupeleissä mitään suojeltavaa ei kuitenkaan ole ja homma menee niinkuin tässäkin tapauksessa aivan älyttömäksi. Salaisia projekteja tekevät globaalit yritykset, virastot ja viranomaiset saattasin jotenkin vielä ymmärtää, mutta että tavallisen kansalaisen ei kannattaisi alkaa varmaan tekemään yhtään mitään mikä kiinnostaa NSA:ta. Pitäisikö katsoa peiliin ensin, jos sellasia on tekemässä?

FLIR One -lämpökamerasta työkalu tunnuslukujen tarkkailuun
FLIR Onen Leptonia voi käyttää tunnuslukujen tarkkailuun. Tämän lisälaitteen avulla lämpöjälkeä voidaan seurata näppäinkohtasesti. Se mitä viimeksi on kosketettu loistaa kuumimpana kohteena, kun taas ensimmäinen ja kaikki siltä väliltä himmeämpänä. Lämpöjäljen voi toisaalta saastuttaa koskettelemalla muita näppäimiä näppäillessä tunnuslukua. FLIR One on yhteensopiva iPhone 5s ja iPhone 5 -mallien kanssa.

Onko tässä jo eräänlainen FB-ennätys: Tamperelaisnuori lähettelee paraikaa viestejä poliisikuulusteluista!
www.como.fi
25.6.2014

Se on tiedetty ettei nykynuori mene nettiin vaan on siellä. Nyt on kuitenkin nähty eräänlainen somettamisen virstanpylväs, kun tamperelaisnuori lähettelee paraikaa Facebook-viestejä älypuhelimellaan poliisin kuulusteluhuoneesta, kesken kuulustelun.

-Kyttiksel jesse soita mulle!!!!yärkee kwrro ronin osote oon kuses muuten, nuorukainen viestitti tiettävästi Tampereen poliisilaitokselta tunti sitten.

Tämän jälkeen viestien tulva oli loputon ja samansisältöinen:

-Jesse vastaa, tapan sut, v.u oon v.un kuses… Vastaa jesse oon kuses ilman sya… Jesse herätts…Oon putkas…melkeen. VASTAA!

Juttua voisi epäillä huumoriksikin, mutta toisaalta kuvassa näkyy puhelimella paraikaa soittava esitutkintaa suorittava poliisi.

Mitä ilmeisemmin nuorukaista kuullaan jostain epäiltynä ja hän on aivan luvan kanssa saanut tavoitella kaveriaan, kun tämä ei poliisin yhteydenottoon vastaa. Joka tapauksessa päivitys on kohtuullisen harvinainen.

--

Oma kommenttini:

Poliisille ei tartte tehdä mitään palveluksia, ne voi vain epäillä. Ei syytellä, maanitella tai vaatia mitään kuulustelutilanteessa. Todennäkösesti nuoria kusetetaan ja huudatetaan poliisilaitoksella kuulusteluissa turhaan. Poliisit kyllä tietävät lain ja se on ongelma ettei nuorille kerrota kuulusteluissa heidän oikeuksiaan. Poliisille voi kuulusteluissa kertoa, jos haluaa tietonsa ja valehdella uskottavasti epäiltynä ollessa niin paljon kuin haluaa ja muuttaa sitä tarinaa kuulustelupöytäkirjaa varten. Jos se ei miellytä ja halutaan muuttaa jotain, se onnistuu. Jos poliisi väittää ettei ole aikaa ja on kiire, niin ainahan voi varata uuden ajan jos se siltä tuntuu ja keskeyttää kuulustelu.

Tuossa uutisen tapauksessa todennäkösesti poliisi halusi sotkea entistä enemmän porukkaa kuvioihin uhkaamalla, että käy huonosti kuulusteltavan kohdalla. Kuulusteluissa riittää se mitä on sanottu ja kaverin nimi, jos poliisit haluaa kysyä asiasta tai ei ole vakuuttuneet jostain niin ottavat yhteyttä, kun kerran palkankin siitä saavat. Mikään pakko ei ole siis tehdä mitään palveluksia kovankaan painostuksena alla. Kamerat ja äänen tallennuslaitteet päälle todisteeksi painostuksesta, katsotaan sitten kuin kusessa itse ovat! Jokainen saa tallettaa keskustelunsa mitä itse käy, vaikkei kukaan tiedostaisi niin tapahtuvan. Tuossa tapauksessa on kutsuttuna paikalle poliisilaitokselle, jos eivät halua että tallennetaan niin voivat pyytää poistumaan korkeintaan. Poliisit eivät tuota lakia ymmärrä ja siitä saa paremman rähinän aikaiseksi asiakaspalvelua vaatiessa kun he koittavat ties mistä salakatselusta syytellä.

En halua puolustella mahdollisia rikollisia vaan kritisoida itse poliisin käytäntöä toimia miten haluavat.

BlueStacks App Player tuo Applelle ja Windowsille sovellukset
BlueStacks on nykyään jo jouhevasti toimiva kokoonpano. Aikaisemmat versiot oli niin bukisia, ettei vielä voinut suositella käytettäväksi. Trial versio toimii tietysti veloituksetta, siihen on koira haudattuna. Joutuu kaiketi pelin lataamaan päivässä, mutta eiköhän sillä tiedolla pärjää, jos kokeilla haluaa ensin.

Näppärästi asentaa sovellukset ja jäljittelee puhelimen toimintatapoja. Tällä on mahdollista ottaa vaikka Whatsapp tietokoneelle. Tuli kokeiltua sekin... kuvan ottamiset ei pelaa tai leikepöydältä et voi siirtää näppärästi mitään kyseiseen softaan, eikä niin ikään copy/paste toimi.

Boox TV tuli kokeiltua myös, ainakin kokeiluversion kuva pomppi hivenen. Juuri sillä yhden lyhyen ohjelman katsoo, jos kuvanlaadulla ei niin väliä. Mielummin katsoi entiseen malliin tullutta analogista kohinaa kuin nykyisin digitaalista psykedeelisen aistiharhan tyylistä kuvan pomppimista.

www.bluestacks.com

ZTE Blade Q, suunniteltu hajoamaan
Jatkuvalla käyttämisellä, jolla nyt tarkotetaan soittamista, viestittelyä, videoiden katsomista, tekemistä, kuvien ottamista ja taltioimista ylipäätään sekä internetin jatkuvaa käyttöä wlania päällä pitämällä.

Tämmösellä käytöllä tekee tiukkaa ZTE:n puhelimella selviytyä puoli vuotta ehjänä. Puhelin tuli tiensä päähän vähitellen täyttymällä roskasta ja erikseen poistettavista kuvista, videoista jne. 70% puhelimen omasta muistista on ilmeisesti käyttöraja, jonka jälkeen alkaa olla vaikeuksia selviytyä ripeästi yksinkertaisistakin tehtävistä. 20% kun on jäljellä, alkaa puhelin pätkimään käynnistyksissä selvästi.

Puhelimesta voi tiettyyn rajaan asti poistaa kuvia ym. mitä puhelin matkansa varrella kerää tiedostoihinsa. Esimerkiksi Whatssapp "palvelu" säilöö kaiken median puhelimen sisuksiin. Jossainvaiheessa tätä kaikkea on pakko alkaa poistamaan. Mutta sekään ei auta välttämättä yhtään mitään. Vaikka puhelimeen saadaan tilaa ja puhelin alkaa toimia liukkaammin, tulee halu palauttaa järjestelmä tehdasasetuksiin ym. jatkuvien käyttöjärjestelmän sekoilemisien vuoksi. Jos ei suorastaan kaadu niin pistää aluksi tahallaan pois päältä WLANia pätkien, pyyhkien pitempiä kirjoituksia kaataen selainta jne. Jossain kohtaa taisikin lukea kun ottaa puhelinta käyttöön, että olet velvoitettu päivittämään puhelintasi Googlea ajatellen, "emme pakota, mutta pakko on silti". Jatkuvat päivitysilmoittelut rassaavat mieltä ihan joka päivä. Kaikki pitää jakaa ja henkilön yksityisyydestä ei ole häivääkään Androidin myötä enään. Lisäksi Androideissa varsinkin Jelly Bean 4.2 on sekapäisesti aivan turhia softia ja monessa eritasossa oleva sekapäinen käyttöjärjestelmä täynnä pieniä kuvakkeita. Ihan liian sekainen käyttää, vaikka saisi puoli vuotta käyttää putkeen, ei välttämättä löydä heti haluamaansa. Usein jopa tärkeät asetuksetkin on 2-3 eri paikassa samaa ajatusta mukaille. Kellon takana esimerkiksi ei voi asettaa aikaa tai muuttaa aikavyöhykkeitä. Hyvin paljon aikaa vievää puuhaa, kun kaikki perustoiminnotkin, jotka välillä sotkee ja pyyhkii itsensä kuvan kääntämisistä lähtien perustilaansa. Loppua kohden se oli jopa päivittäistä.

Monen "ammattilaisen" mielest√§ t√§m√§ on spekulaatiota, mutta k√§ytt√§j√§n√§ ja puhelimia testanneena tied√§n mist√§ puhun. Ei puhelin itsest√§√§n hajoa ellei se ole t√§ysin laaduttomasti tehty tai tehty hajoamaan. J√§nn√§ksi vet√§√§ mit√§ huolto tuumaa, kun lykk√§√§n puhelimen kouraan. Tuleeko perinteiset "t√§m√§ puhelin on kastunut" tai vaikkapa "olet heitellyt" vaikka mit√§√§n t√§mm√∂st√§ tietysti ei olisi tapahtunut. Vai vaihdetaanko jokin piiri tai per√§ti t√§n√§p√§iv√§n√§ koko emolevy uuteen, koska entinen on vaan kuollut. Puhelin jokatapauksessa kesti p√§iv√§st√§ p√§iv√§√§n tasan puoli vuotta. Nyt se on mykk√§ ja ei suostu en√§√§n vain k√§ynnistym√§√§n. 100‚ā¨ puolivuotta ja 200‚ā¨ vuosi on puhelimien kestoik√§ ja vertailuhinta t√§n√§p√§iv√§n√§, ei voi mit√§√§n.

Saattaahan olla, että kuluttajavalituslautakuntaan asti menee tämäkin ratkaistavaksi ja sen jälkeen voikin sanoa "adjö" koko puhelimelle, todennäköisesti puhelimella ei ole puolentoista vuoden odottelun jälkeen mitään virkaa. Jos haluaa asioidensa edistyvän nopeasti ja hymyssä suin menee Elisan myyntiliikkeeseen ja makselee mitä he pyytää uusista puhelimista.

Tällä kertaa en mene asiakkaaksi enään, minulle on nimittäin riittänyt puhelinten heikko laatu ja ihmisten kiristäminen erilaisten yhteisöpalvelujen käyttäjiksi kuuluminen ja sen vuoksi väkisin maksattaminen. Alan käyttämään normaalia puhelinta missä ei ole mitään ihmeellistä "älypuhelinten" hienouksia, joita kutsuisin ennemminkin älyttömiksi puhelimiksi. Liian älykäs ihminen joka ei suostu tyhmäksi muiden mukana kärsii eniten, koska ei suostu maksamaan sitä mitä pyydetään yhteydenpidosta ystäviin, sukulaisiin jne. Tänäpäivänä ei ole mikään ihme jos menee häät, hautajaiset ja parit ristiäiset ohi korvien.

Ristiretkeksi kutsutaan sit√§kin vastustusta, muttei se Facebookikaan kaukana ole uskontojen tuomasta yhteis√∂st√§. Jos et kuulu yhteis√∂√∂n, potkaisee yhteis√∂ kuin itsest√§√§n ulos, vaikka kukaan ei my√∂nn√§ yhteis√∂ss√§. Tiedotuksia ei vaan en√§√§n heru eik√§ asioista kerrota mit√§√§n. Joudut itse olemaan ja juoksemaan toisten juttujen per√§ss√§. T√§m√§ uskonto yhdess√§ puhelimen k√§ytt√∂√∂n on kuin saatanasta seuraavan toimintaa. T√§mm√∂st√§ varten Suomessa yhdistysten luvatussa maassa pit√§isikin perustaa "Yhteis√∂palvelujen uhrit ry." Aina voi palata n√∂yr√§n√§, mutta siit√§ pit√§√§ maksaa 200‚ā¨ v√§hint√§√§n vuodessa. Laskekaapa, tavalla tai toisella.

Whatsapp viestien purkaminen
Whatsapp viestit on purettavissa pienellä Python scriptillä ja Scapylla joka manipuloi tietoverkot. Testissä aukesi vastaanotetut ja lähetetyt vietit, sekä tiedostot. Automaattisiin toimintoihin perustuu monen softan toiminta. Android pohjasissa sovelluksissa yleensä tulee liuta erilaisia hyväksyntää vaativia, listassa olevia toimintoja, jotka sitten aiheuttavat tietoturva puutteen lähtökohtasesti. Kuten viestien tallettamisen kortille tms. Google on enemmän ollut kaikken tiedon julkistamisen puolesta aina. Microsoft ja Apple enemmänkin keskittyneet suojaamaan.

Vaikka viestit ovat salatussa muodossa, niin ne on ensin kaivettavissa esiin. Ensin järjestetään eräänlainen Man-in-the-middle attack esimerkiksi WLAN yhteys. Epärehellistä välittäjäävastaan on vaikein puolustautua. Sellasen yhteyden voi tehdä esim. puhelimesta toiseen. Tarjota avointa WLAN:ia. Monessa puhelimessa asetuksena on ensisijaisesti WLAN yhteys netin vuoksi, jotta se ei käyttäisi suotta esimerkiksi 3G yhteyttä. Vaikka päivityksiä tulisi itse Whatsappiin salauksen suhteen, harva päivittää heti.

Täältä löytyy kaikki asiaan liittyvä.

Pikaohjeita Poliisivaltiossa eläville
Poliisi voi käyttää nykyisin rikoksesta epäiltyyn telekuuntelua, televalvontaa, matkapuhelimien sijaintitietojen hankkimista, teknistä tarkkailua, peitetoimintaa ja valeostoa.

2014:

- henkilön tekninen seuranta
- suunnitelmallinen tarkkailu
- tietolähteen ohjattu käyttö
- valvottu läpilasku
- peitelty tiedonhankinta
- tietojen hankkiminen telekuuntelun sijasta
- tekninen laitetarkkailu

Poliisi voi etänä ujuttaa puhelimeen tai tietokoneeseen erilaisia seurantaan tähtääviä ohjelmia.

Poliisivaltiossa puhelimet kannattaa ostaa mahdollisimman yksinkertaisina, niin ettei niihin voi ujuttaa mitään ohjelmia. Sijaintitietoja voi sotkea lukittautumalla yhteen tukiasemaan kerrallaan ja käyttää prepaid kortteja. Jos omistaa paremman puhelimen, kannattaa käyttää WLAN yhteyksillä toimivia palveluita, jos vähänkään haluaa laittaa kapuloita rattaisiin. Yhteyksiä voi myös suojata käyttämällä anonyymejä VPN yhteyksiä. Sähköposteja voi myös suojata paremmin, esim. Safe-mail.net. Kovalevyt, muistitikut jne. kannattaa kryptata vahvoin suojauksin, poliisi ei voi pakottaa kertomaan salasanoja.

Myös muita keinoja on, kuten harvinaisten käyttöliittymien, käyttöjärjestelmien käyttäminen tai paremmin suojatut, esim. Apple. DVD levyltä boottaava Linux on poliisille täysin ylivoimainen este ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin. Sen kaltaisiin järjestelmiin ei voi ujuttaa kertakaikkiaan mitään.

Uhkaavan tekstiviestin tutkinta on hutkintaa
Liikaa luotetaan poliisin tutkimuksiin. Tektiviestien sisältöjä jos lähdetään katsomaan, ottaa poliisi puhelimen kauniiseen kouraansa ja kirjottelee ylös tekstiviestit paperille pikaisesti. Kellonajan ja päivämäärän ja ei puhelinnumeroa. Ei välttämättä tarkista joka viestin kohdalta puhelinnumeroa erikseen. Puhelimissa tänäpäivänä ei näy välttämättä numeroa tekstiviestejä selatessa vaan nimi. Puhelinnumeron voi myös tallettaa samalla nimellä ja esittää viestit poliisille ilman, että poliisi huomaa erehtyneensä. Yleensä poliisi antaa puhelimen asiakkaalle välillä selattavaksi, poliisilla jää äkkiä mahdollisuus huomioimatta.

Tallennus onnistuu joissakin vanhemmissa Nokian puhelimissa siten, että Erkki Esimerkki talletetaan Erkki Esimerkki1:nä. Käydään poistamassa 1 nimen perästä ja talletetaan muutos. Toinen tapa on tallettaa puhelimen muistiin ja SIM kortille erikseen samat nimet. Kolmas konsti on tehdä nimestä silmille huomaamaton, välilyöntiä hieman pidemmäksi nimien välillä tai erikoismerkkien käyttäminen nimissä koristeellisesti jne.

Ihan hyvin voisi lähettää jostain numerosta pari uhkaavampaa viestiä ja nimetä samalla nimellä ja hyvin menisi läpi tekstiviestejä selatessa. Varsinkin jos niitä on paljon ja sijaitsevat eri kohdassa. Yleensä kuulustelijalla on sen verran kiirettä, ettei jouda katsomaan tarkemmin. Riittää kun aika täsmää lähetettyihin ja saapuneisiin viesteihin niin lokitiedotkin löytyy tarvittaessa operaattorilta. Pari päivää sitten kävin kuulustelutodistajana ja katsoin metrin päästä kuulustelijan toimintaa ja huomasin hyvin paljon puutteita ja helppoja tilaisuuksia huijata suorastaan poliisia.

Tässä tulee helposti mieleen, että jos lokitiedot löytyy, voiko poliisi lähtökohtasesti tutkia viestin sisällön, mitä on lähetetty. Ei voi, eikä ole koskaan voinutkaan. Viesti pitäsi saada ensin kaapattua, mutta jos se ehtii mennä puhelimesta puhelimeen, poliisi ei voi tutkia jälkikäteen viestin sisältöä operaattorilta. Peli on käytännössä menetetty ja aihe on julmettu tabu.

Toinen asia mikä tulee mieleen, että mistä lokitiedot saadaan vastaamaan lähetettyjä viestejä. Riittää kun lähettää samaan aikaan sarjatulella itselle toisesta puhelimesta viestejä, joku niistä osuu kohdalleen. Kiivaasti lähettävä vastapuoli on ennakoitavissa. Puhelimia voi laittaa vaikka lähettämään sarjana viestejä samaan numeron, esimerkiksi vanhempi Nokia Communicator sopii hommaan mainiosti, jos muuten ei meinaa onnistua.

Ainahan ei tarvitse näyttää edes omaa puhelintaan, missään vaiheessa yksikään poliisi ei ole tarkistanut puhelinta tai liittymää ja varmistanut, että puhelin todellakin kuulusteltavan edes.

Jos tuommosella toiminnalla saadaan ihminen kuseen, on kyseenalaistettava kaikki poliisien tekemät kuulustelut, tekstiviestien oikeellisuus ja purettava niistä annetut tuomiot. Tuomioina yleensä on seurannut sakkoja, niimpä valtion olisi syytä alkaa palauttelemaan rahoja jo hyvissä ajoin ja alkaa luopumaan uhkaavien tekstiviestien tutkinnasta, jossa hutkitaan ja näinkin isoja puutteita löytyy. Pitää muistaa, että epäillyllähän ei ole mitään totuudessa pysymisen velvoitetta, joten lähtökohtaisesti olisi oltava uskomatta edes "todisteita" joita ei ole varmennettu luotettavasti.

Olen seurannut poliisin tekemiä kuulusteluita satunnaisesti aiheeseen liittyen jo 90-luvulta asti, jossa samoja virheitä toistetaan jatkuvasti mitään siitä oppimatta. Poliisi itse pitää asiaa niin aukottomana, että sakko tulee 100% todennäköisyydellä lähettäjälle. Enkä usko, etteikö tämä olisi parissa sadassa muussakin valtiossa mahdollista maailmassa, ei niistä ainakaan puhuta.

Miljoonien Nokia Lumioiden buki

Avaa suurempana..
Kuvassa puhelimet järjestyksessä Lumia 920, 710 ja 800. Näillä malleilla testaus sujui aivan odotusten mukaisesti.

Nokian Lumia puhelinmallit saattavat aiheuttaa erittäin suuren laskun asiakkaille, jotka menevät tai matkustavat paikkaan, missä operaattori voi vaihtua. Vielä ei tiedetä tarkkaan mistä vika johtuu, kuinka sen voi toistaa ja kuinka paljon on kustannuksia koitunut ilman tarkoitusta. Monesti ihmiset eivät ole mielissään saamastaan puhelinlaskusta kuitenkaan. Verkkovierailu eli roaming ei ole välttämättä asiakkaan haluama tilanne ja sen todistaminen Nokialle tulee olemaan erittäin suuri haaste, sillä nyt jokaisella on mahdollisuus valittaa ulkomaisten operaattoreiden laskutuksista. Jokainen on velvollinen tarkistamaan mitä operaattoria käyttää puhelimellaan, mutta asiakkaan on pystyttävä myös luottamaan seikkoihin, joita Nokia puhelimen näkymässä on. Jos näkymä on muuta kuin mitä palvelua asiakas saa, kuka maksaa laskun?

Vaikka verkkovierailu on estetty, puhelin ilmoittaa asetuksissa käytettävän verkon olevan venäläisen Beeline:n ja asetuksissa valittuna olevan DNA:n. Näin sen ei pitäisi olla, vaan molemmissa pitäisi olla sama operaattori mikä on valittuna, jos verkkovierailu on estetty, tässä tapauksessa DNA. Kun puhelin on ns. tiltissä, ei vaihdu operaattori asetuksia muuttamalla. Ylimmällä rivillä samaisessa valikossa näkyy mikä siellä todellisuudessa on käytössä. Eli tässä tapauksessa Beeline. Tilanteessa asiakas voi mennä niin pahasti halpaan, että jättää datayhteyden raksuttamaan ja lasku on sen mukainen. Koska suoraan ei näe edes puhelimen perusnäkymässä mikä operaattori on valittuna, eikä sitä ihan kokoajan voi lähteä tarkistamaankaan valikkojen syövereistä, voi laskutusta muodostua varkain. Puhelimen asetukseen pitää pystyä luottamaan, mutta luottaako kukaan tämän jälkeen? Soittaessa kannattaa vilkaista edes mitä operaattoria käytetään, vain se näkyy, mutta kuka ilmottaisi muissa tapauksissa? Puhelimella voidaan lähettää viestiä vaikkapa mailitse, whatsapp jne. on erilaisia yhteisöpalveluja ja tietysti perinteisesti nettikäyttö. Näitä näplätessä ei välttämättä kukaan tarkasta, mikä on operaattori, kun sekin omasta mielestä on tehty, estetty verkkovierailu. Asetuksista saa päälle vaikkapa WLAN:in jolloin laskutusta ei tule. Mutta jos sitä ei ole saatavilla, puhelin voi alkaa automaattisesti käyttämään operaattoria apunaan.

Jumiutumista ulkomaiseen operaattorin verkkoon ja mahdollista laskutusta tukisi sekin seikka, että Suomeen tultaessa puhelin ilmoittaa kieltomerkillä, ettei verkkoa ole saatavilla kotimaassa. Mikä Beelinen kohdalla on eittämättä totta vaikkapa 10km Venäjän rajasta. Näin ei ilmottaisi, jos valitun kotimaan verkkoasetukset toimisivat, joten laskutus voi olla aivan mahdollista. Puhelimella voi soittaa ulkomailla muttei kotimaassa, testimielessä siis pidimme puhelimen auki nähdäksemme vaihtuiko verkko jälleen kotoiseen DNA:n verkkoon. Ei vaihtunut, joten puhelin oli loppuun asti valinnut ulkomaisen operaattorin verkon. Pitää kuitenkin muistaa, että verkot saattavat ulottua Suomestakin Venäjälle useita kilometrejä rajan pinnasta, jopa 6km päähän. Joten venäläisillä voi olla sama ongelma, kuten myös muilla ihmisillä muissa maissa ja muilla rajoilla. Pitää muistaa, ettei tämä ole pelkästään rajoilla asioivien ongelma vaan muihin maihin matkustavien ongelma. Mitä pitempään olet poissa kotimaasta, sitä pitempään olet vaarassa tulla ylilaskutetuksi. Jos Lumioita on miljoonittain koko maapallolla, on myös kyse ongelmasta, joka on varmasti ratkaistava globaalisella tasolla. Jos joku päättää vetää oikeuteen asti laskunsa tämän jälkeen, voi olla Nokialla hankala tilanne, riittääkö rahat ja luottaako sijoittajat?

Joko se on operaattorin ja Nokian tiedossa tietoisesti tai sitten ei, Venäjän rajaseuduilla asioidessa on ainakin näin epäiltävä jatkossa tai missä muuallakin asioi. Kalastuksen makua on ollut puhelinlaskuissa ennenkin jo kotimaassakin, Venäjältä kun tuppaa tulemaan se suurimman laskun pelko, ei ainakaan ongelmaa olankohautuksella saa ratkaista. Puhelin kertoo manuaalisesti valitun kotimaan verkon, silti viestiä pukkaa toisesta verkosta hintatietoineen. Onneksi näin tapahtui ensikerran Lumian 710:lle ja jäi joku päivämäärä ja kellonaika mihin vertailla. Nyt näin ei tapahtunut kaverin Lumia 800 puhelimelle, mitään tietoa ei tullut tekstiviestillä.

Puhelin pyrkii ottamaan ne asetukset uudestaan käyttöön, mitä on määritelty. Sulje siis puhelin ja avaa uudestaan. Tämähän toimii yleensä kaikkiin laitteisiin. Laskutusta ei päässyt läpi käsien muodostumaan, sekin oli osittain tuuria. Vahinko voisi siis tapahtua ihan kenelle vain, mutta tähän asti syylliseksi on todettu ainakin jos ei asiakas niin muu väärinkäyttö.

Nettihuijarit kuriin!
Mitä teen, jos tulen huijatuksi netissä. Usein on tätä asiaa minulta kysytty, joten tässä vastaus.

Päädyt tekemään rikosilmoituksen, jossa ilmenee kaikki tarvittavat seikat rikollisen tuomitsemiseksi käräjillä. Sen prosessin jälkeen sinulle jää tyhjä olo, koska Suomessa ei saa oikeutta rikoksen uhri. Rahat jää lähes poikkeuksetta aina saamatta. Rikollisen elämälle ei poliisit laiskuuttaan ja tyhmyyttään kykene tekemään mitään, eivät saa näköjään edes ajattelemaan. Rikollisuuden torjunnassa ei ole voitu käyttää kaikkia keinoja, jos samalla jantterilla on vuoden pätkä 20-200 rikosta taustalla. Poliisia on kuitenki voitu vaatia pidättämään henkilö, "välittömästi hakemaan koppiin". Sen ovat tehneetkin mutta vain vaatimuksesta ja "hyvänä päivänä". Julkisella puolella työt tehdään oman mielen mukaan muutenkin, joten perustelu on oltava hyvä. Rikoskierre pitäsi saada katkaistua ja sen estämiseksi vangittava.

Koska laiton elämä jatkuisi, sitä pitäisi rajoittaa myös ottamalla toimeentulotuki heti syyniin, että käytetäänkö sitä rikollisen toiminnan pyörittämisen helpottamiseksi. Jos poliisi ei ilmoita tilinumeroa sosiaalitoimistolle, niin sillä laitoksella ei ole mitään mahdollisuutta saada tietoa rikollisen raha-asioista. Kaikkihan perustuu rehellisyyteen ja yllättäen kaikki tämmöset tuensaajat on aivan muuta kuin rehellisiä.

Niimpä soitto sen alueen sosiaalitoimistolle, missä tekijä asuu, olisi suotavaa. Poliisilta saa kaiken tarvittavan aineiston oman asian ajamiseksi, kun poliisi ei sitä tee. Soittamisen voi tehdä myös nimettömänä ja jättää tietoa henkilöstä ja sen käyttämästä tilinumerosta. Näin sosiaalitoimisto voi puuttua asioihin tehokkaasti vaatimalla tiliotteita ennen tuen saamista. Henkilö voidaan ajaa tilanteeseen, missä sillä on enään tyyliin kupongit kourassa tai viikkoraha. Normaali eläminen häiriintyisi huomattavasti. Sosiaalitoimisto tekisi tukien väärinkäytöstä rikosilmoituksen ja se vaikeuttaisi elämistä todella paljon. Lisäksi maistraattiin voisi käräjäoikeuskin hakea edunvalvojaa omaehtoisesti, mutta se ei sitä tee. Myös itsekin voi sitä hakea, lomakkeita on heillä. Ideana olisi, ettei huijari voisi sotkea enempää raha-asioitaan ja joutuisi holhouksen alaiseksi, vajaavaltaiseksi ja vahdituksi.

Pankit puolestaan suhtautuu rikollisen toiminnan pyörittämiseen leppoisasti ja asiakkaita suojellen. Usein vaaditaan turvallisuuspuolelle rikosilmoitus tms. Rahojahan ei saa takaisin, siitä pankit pitää huolen. Ottavat paperin vastaan vaatimuksineen ja soitetaan perään missä sitten kerrotaan, että vastapuolelta pyydetään ensin lupa rahojen palauttamiseksi. Pankit ovat kuitenkin yrityksiä, joilla on omat säännöt tilien käytössä. Joskus aikanaan olin lukevinani tilinkäyttöehdoista, että pankilla on oikeus irtisanoa asiakkuus, jos tiliä käytetään rikolliseen toimintaan. Kokeilkaa ja painostakaa, ei siinä mitään muuta menetä kuin aikaa. Poliisi ei sitä kuitenkaan tee, eikä pankit vapaaehtosesti.

Vuokranantajalle voit myös lappusi näyttää, usein nämä asuvatkin kaupungin vuokra-asunnoissa joissa ei välitetä toiminnasta, mutta yksityisiä vuokranantajia saattaa kiinnostaa.

Työvoimatoimistoa ja Kelaa kannattaa myös informoida asioista. Jos henkilö merkkaa Kelan lappuihin oleensa työtön, tulee hänen selvittää tulonsa myös heille. Myöskin vankeusajalta kannattaa tehdä ilmoitus Kelaan, työvoimatoimistolle ja sosiaalitoimistolle, että on estynyt työtä ottamasta vastaan. Sellainen taparikollinen saattaa joutua olemaan useamman päivänkin putkassa taikka rikollisen elämän jatkamisen estämiseksi pitempään.

Naapureille ja sukulaisille ilmoittaminen on hyvä keino myös. Joskus jopa äiti suostuu maksamaan poikansa toilailut. Vaikka eivät olisi velvollisia, perheen tausta saattaa auttaa tilanteissa, jossa henkilö varsinkin on nuori, häpeä kova ja vanhemmat kunnollisia. Myös pelko lähimmäisen terveydentilan äkillisen heikkenemisen vuoksi voi laukaista maksuhalukkuuden. Missään nimessä ei kannata syyllistyä omalla nimellä mihinkään rikolliseen toimintaan, helposti kääntyy kiristykseksi tilanne ja toisinpäin missä sinä oletkin maksajan roolissa sen jälkeen. Myös mitä tulee muille asioista ilmoittamiseen, soittaminen prepaid kortilla anonyymisti, on hyvä tapa.

Jos sinä olet lähettänyt puhelimen puolestasi ja tekijä kertoo rahat lähettäneensä, niin muista ilmoittaa itse jokaiselle operaattorille Suomessa IMEI rikosilmoituskaavaketta näyttämällä. Joskus uskovat ilmankin, varsinkin jos sinulla on ilmoitettu IMEI operaattoreille joilta olet palveluita tilannut. Poliisi sitä ei tee, varastetut puhelimet on voinut toimia Suomessakin 15 vuotta kohta toisen operaattorin verkossa. Sama homma ulkomailla.

Jäljittimet myös on hyvä pitää puhelimessa päällä ja kuvia ohjata Dropboksiin tms.

GPS jammeri ja ruuhkamaksut
Suomessa kaavaillaan ruuhkamaksuja perustellen mm. päästöjen vähentämisellä ja liikenneturvallisuudella. Kummassakaan ei ole mitään pohjaa. Kokoajan kuolee liikenteessä entistä vähemmän ihmisiä, itseasiassa vähemmän kuin koskaan ja tuskin se estäisi rattijuoppojen aiheuttamia ongelmia. Nollatoleranssin tavoittelu on järjetön ilmiö.

Piiloverotus on tarkoitus metropolin alueelta ulottaa kokemusten perusteella koko Suomeen. Ikäänkuin Suomessa olisi edes ruuhkia kuten muissa isoissa kaupungeissa, joihin Helsinki ei edes kuulu.

Kuinka paljon säästettäisiin edes ihmishenkiä? Ei varmasi nimeksikään. Yleisimpien kuolemasyiden joukkoon ei pääse liikenteellä edes top 10 listalle. Myöskään päästöt ei ole sitä luokkaa Suomessa, että 67 miljoonalla tonnilla hiilidioksidilla olisi joku peruste potkia juuri suomalaisia päähän piiloverotuksen keinoin. Katse Kiinaan (4300 miljoonaa tonnia/vuosi) ja naapuriimme Venäjälle 1400 miljoonaa tonnia/vuosi) riittää puhumattakaan muista maista.

Mutta suomalaiset maksumiehiksi vain?

Itse GPS signaali on heikko, ei ole vaikeaakaan estää sellaisen toimintaa. Jammereita myydään nettikaupoissa ja hiukan lahjakkaammat osanevat laittaa kunnon vahvistimia niihin vielä perään. Laitteet toimivat siten, että ne lähettävät paikallista signaalia niin paljon isommalla voimalla, että saapuvien seurantatiedot eivät voi tallettua eli paikannuslaite ei näe signaalia, eikä voi tallentaa koordinaatteja laitteeseen.

Toinen keino on katkaista yksinkertaisesti virrat kyseiseltä GPS paikantimelta tai vaikka folioida anteenni.

Vastalauseet verotusta vastaan kannattaa toimittaa soitteluin ja mailein seuraavaan paikkaan. Koittakaamme saada yhdessä kuriin liikenneministeriö.

http://www.lvm.fi/web/fi/9

Viimisenä ja äärimmäisenä on keino tehdä kannattamattomaksi verotus. Aletaan pitämään viikonloppuja joilloin ei autoilla ollenkaan. Ei matkustella ym.

Ostettaessa kannattaa huomioida esim. taajuudet mitä käytetään. Esimerkkinä
L1 system 1450 to 1600Mhz

Kyseinen jammeri toimii suoraan tupakansytyttimestä.

Kännykän kaikuminen, turha syyttää poliisia
Niin on tapahtunut jo 15 vuotta, kun GSM aikakautta on ollut. Vaikka yleensä virallisesti kaikumista ei ole olemassakaan GSM:ien välillä, kyllä sitä on. Siinä missä muunlaista häiriötäkin.

Kaikua on kahdenlaista. Joko kokonaan kuulet puheesi samantien ja se on ärsyttävä tilanne, tai sitten kaikuna. Kaiku vastaa myöhemmin kertoen samat asiat kuin kaiku, pölöttäen taustalla hiljaa.

Aikanaan kaiku tarkoitti lankapuhelimissa sitä, että linja oli auki muuallakin, joku kuuntelee. Eli olisi kolmas osapuoli linjoilla nytkin... Niin ei kuitenkaan ole. Kännykkäsukupolvelle poliisin kuuntelusta sepittäminen on hyvin uskottava urbaanilegenda ja vanhemmalle pelko siksi, koska eivät muuta selvitystä voi välttämättä käsittää. Vanhempien ihmisten horinat johtavat helposti harhaan ja tuntuvat uskottavilta.

Murretaan tämä ikiaikanen uskomus pienellä ajattelulla.

Epäjatkuva lähetys on sitä, että sekoitetaan taustakohinaa puheluun, ettei tule tunnetta, että "puhuisit seinille". Myös kohina voi voimistua. Kuulet kohinaa siihen asti kunnes vastapuoli puhuu puhelimeen uudestaan. Kohina lakkaa. Itsekin voi pienentää kohinan tullessa puhelimen äänenvoimakkuutta. Myös kohina voi alkaa kiertämään. Muistelen aikanaan Nokian 6310 olleen aika ärhäkän reagoimaan juuri näin.

Joskus analoginen puhelinverkko aiheutti viivettä, kun datavirraksi purettiin normaaliin puhelinverkkoon. Puhehan pakkautuu lohkokoodauksen takia (tavallinen GSM on joukko 260 bitin bittilohkoja, jotka lähetetään 20 ms välein) ja tästä syystä kaikui, jos viive on 500 ms luokkaa. Tuota koodaustapaa kutsutaan nimellä Regular-Pulse Excitation Long-Term Prediction (RPE-LTP).

Mik√§ sitten aiheuttaa GSM:ien v√§lill√§? Puhelin aukasee linjan, kun siihen puhutaan. Puhelin ei ota yleens√§ et√§√§lt√§ tai liian pient√§ √§√§nil√§hdett√§ huomioon. Mutta joskus se sen voi tehd√§, √§√§nikynnys riitt√§√§ linjan aukaisuun. Toisella osapuolella tai molemmilla voi olla vain yksinkertasesti liian kovalla puhelin. √Ą√§nih√§n voi kulkeutua kuoressakin. Eli voi olla useita eri reittej√§kin samaanaikaan. Pakkauksessa kaiku voi sekoittua alkuper√§iseen puheeseen heti. Joko omassa puhelimessa, tai vastapuolen puhelimesta hiljempaa jos kuuluu ja pitemm√§ll√§ v√§lill√§ (todellisena kaikuna). My√∂s rappuk√§yt√§v√§t tai kovat sein√§pinnat ja materiaalit l√§hell√§ voi laukaista kaikumisen. Jopa siis tarvikekuoretkin, jolloin √§√§ni v√§littyy rakenteita pitkin tai kuoren alla.

Handsfree langallinen ja Bluetooth voi laukaista kaikumisen. Tässä tapauksessa kyse on viiveestä, yhteydestä tai monen summan sekoituksesta.

Fiksua ennakointia ongelmatilanteiden varalta
Usein ihmiset tallentavat arkaluonteisia tietoja tai säilyttämisen kannalta tärkeitä puhelimeensa. Puhelimen katoamisen, särkymisen tai huollon yhteydessä varsinkin puhelimesta voi kadota hyvinkin oleellisia tietoja.

Jos haluat tiedostojesi säilyvän, käytä verkkopalveluiltaan parasta vaihtoehtoa. Dropbox, automaattinen pilvipalvelu. Dropbox on erinomainen työkalu, joka toimii aina kun nettiyhteys on päällä. Se osaa ladata virtuaalikansion kautta palvelimelle suoraan tallettamasi tiedostot, mitä et varmasti halua kadottaa. Vaikka puhelin menisi uusiksi, niin asentamalla ohjelman ja kirjautumalla sisään, kaikki palautuu kätevästi puhelimeesi.

Jos joku tuhoaa tai itse tuhoat tiedostoja, aina voi palauttaa. Samalle palvelimelle saa myös kaveritkin kutsuttua ja sitä kautta voi jakaa tiedostoja kätevästi.

Google-kalenteri on myös jaettava, mihin voi kaverinsa kutsua. Siinä säilyy kaikki kalenterimerkinnät, eikä ole laitteistoriippuvainen siinä suhteessa, jos käyttäisi päätelaitteen omaa kalenteria.

SIM-kortti voi hävitä laitteen mukana tai vahingoittua niin ettei kortista saa mitään luettua. Tällöin on vaarana kortilla olevien puhelinnumeroiden katoaminen. Puhelinnumeroiden metsästäminen voi olla kallista ja työlästä puuhaa. Helpoin tapa on palauttaa siis toiselta kortilla olevat tiedot. SIM-kortti kannattaa ostaa, prepaid tai sitten säilyttää vanha kortti. Sinne voi laittaa kaikki puhelinnumerot. Edellytyksenä homman onnistumiselle on, ettet laita sellaista suojausta, mitä et muista tai muistat päivittää aina, kun uusia numeroita tulee.

 
 
 


Uutisia

01.09.17 Kaivinkoneita tilattu ty√∂maille, joita ei ollut olemassa ‚Äď Poliisi kehottaa varovaisuuteen

28.08.17 Kouvolan Veden nimiss√§ on soitettu huijauspuheluita ‚ÄĒ poliisi kehottaa kuluttajia tarkkaavaisuuteen