Kaivinkoneita tilattu ty√∂maille, joita ei ollut olemassa ‚Äď Poliisi kehottaa varovaisuuteen
www.ilkka.fi
1.9.2017

Kokkolassa on paljastunut kaivinkoneisiin liittyvä huijaus, poliisi tiedottaa.

Kokkolan poliisille tehtyjen ilmoitusten mukaan ainakin neljä kaivinkonetta on tilattu urakoimaan Kokkolaan eri paikkoihin.

Ilmoitustietojen mukaan koneilla on ollut kiire, koska työmiehet aloittavat työt aamulla. Paikan päällä on käynyt ilmi, ettei siellä ollut ketään eikä myöskään mitään työmaata.

Kolme kaivinkonetta oli toimitettu paikalle, mutta omistajat ehtivät viedä ne pois, koska alkoivat epäillä rikosta. Neljäs kaivinkone oli myös tilattu, mutta sitä ei toimitettu.

Kaivinkoneet oli tilattu eri yritysten nimissä, joilla ei ollut mitään tekemistä näiden tilausten kanssa.

Poliisi kehottaa yrittäjiä varovaisuuteen.

Kouvolan Veden nimiss√§ on soitettu huijauspuheluita ‚ÄĒ poliisi kehottaa kuluttajia tarkkaavaisuuteen
www.kouvolansanomat.fi
28.8.2017

Kouvolan Veden nimissä on soitettu kuluttajille huijauspuheluita. Puhelimessa on yritetty sopia ajankohtaa kiinteistön vedenpaineen mittaukselle tai putkitarkastukseen. Kouvolan Vesi tai Kouvolan kaupunki eivät tee tämän tyyppisiä tarkastuksia kiinteistöille.

Kaakkois-Suomen poliisi ei ollut saanut maanantaiaamuun mennessä asiasta rikosilmoitusta, mutta kehottaa kuluttajia varovaisuuteen.

‚ÄĒ‚ÄČEn uskalla arvata mik√§ tekij√∂iden motiivi on, mutta rehellisell√§ asialla he tuskin ovat, kun toisen nimiss√§ soittavat puheluita, rikoskomisario Marko Leponen sanoo.

Kaupunki pyytää varoittamaan erityisesti iäkkäitä ihmisiä huijauspuheluista.

H√§m√§ri√§ puheluja tullut kouvolalaisillekin ‚ÄĒ soittaja pyrkii saamaan my√∂nt√§v√§n vastauksen
www.kouvolansanomat.fi
4.7.2017

Kuusankoskella asuva Marja Aaltonen sai maanantaina epäilyttävän puhelun, jossa soittaja puhui ruotsia.

‚ÄĒ‚ÄČH√§n aloitti sanomalla ‚ÄĚF√•r jag prata...‚ÄĚ Silloin suljin heti puhelimen. Olen asunut Ruotsissa, mutta sik√§l√§iset tuttavani eiv√§t aloittaisi puhelua sill√§ tavoin. Ajattelin, ett√§ jos on asiaa, l√§hett√§k√∂√∂n viestin.

Aaltonen l√∂ysi lehtiuutisesta saman numeron, josta puhelu oli tullut. Kyseess√§ ovat Iso-Britannian suuntanumerosta tulevat soitot, joita on t√§n√§ vuonna tullut suomalaisille tammikuussa, maaliskuussa ja kes√§‚ÄĒhein√§kuun vaihteessa. Niit√§ ep√§ill√§√§n soitettavan huijaustarkoituksessa.

Aaltoselle soitettiin numerosta +442079460893. Vieraista numeroista soittoja keräävän Kukasoitti.fi-palvelun mukaan muita epäilyttäviä numeroita ovat +442075555555, +442079460894 ja +442079460898.

Rikoskomisario Marko Leponen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että Kouvolassa on tehty kourallinen ilmoituksia hämäristä puheluista tällä ja viime viikolla.

‚ÄĒ‚ÄČSoittaja on huonolla suomen tai yleens√§ englannin kielell√§ pyrkinyt kyselem√§√§n henkil√∂- tai maksukorttitietoja. Puhelun saaneilla on ollut mielikuva, ett√§ heilt√§ on pyritty saamaan my√∂nt√§v√§ vastaus kysymykseen.

Ei ole tietoa, mitä yes-sanan sanomisesta puhelimeen seuraisi. Leposen mukaan on olemassa riski, että vastaaja joutuu aiheettoman laskutuksen uhriksi tai tulee sitoutuneeksi johonkin.

Poliisin suosittelee, että tällaiset puhelut katkaistaan nopeasti tai niihin jätetään kokonaan vastaamatta.

Jari Lindströmkin sai huijauspuhelun:
www.iltalehti.fi
4.7.2017

Edes ylin valtiojohto ei voi välttyä Suomea piinaavilta huijauspuheluilta.

Työministeri Jari Lindström twiittasi saaneensa huijauspuhelun, jossa hänelle toisteltiin Mr. Lindströmiä.

- Olin aivan mykkänä, koska enhän minä osannut enklantia. Vai mitä se nyt olikaan..., Lindström kirjoittaa.

Twiitillään hän kommentoi Iltalehden tiistaina julkaisemaa juttua, jossa kerrottiin, että suomalaisten +44-alkuisista numeroista saamat huijauspuhelut jatkuvat yhä.

+44-numeroihin ei kannata vastata

Huijauspuhelut tulevat Ison-Britannian suuntanumerosta, mutta niiden oikea alkuperä on edelleen hämärän peitossa. Kukasoitti.com -sivustolla on käyty viime päivinä katsomassa ahkerasti kaikkiaan viittä erilaista +44-numeroa. Soittajat ovat kommenttien mukaan puhuneet poikkeuksetta englantia, ja usein intialaisella aksentilla.

Poliisi ei edelleenk√§√§n osaa tarkalleen sanoa, miten soittajat yritt√§v√§t puheluiden vastaanottajista hy√∂ty√§. Yksi teoria on, ett√§ kyseess√§ on niin kutsuttu ‚ÄĚcan you hear me -huijaus‚ÄĚ, jossa vastaaja yritet√§√§n saada sanomaan yes eli kyll√§, jonka j√§lkeen puhelun nauhoite leikataan kuulostamaan tilausvahvistukselta.

Poliisi kehottaa olemaan vastaamatta +44-alkuisista numeroista tuleviin puheluihin.

‚ÄĚVakava nokkakolari 6-tiell√§‚ÄĚ ‚Äď per√§tt√∂m√§n ilmoituksen tekij√§√§ odottaa tonnien lasku
www.is.fi
5.5.2017

Parikkalassa kuutostiellä tehtiin perjantaina illalla perätön onnettomuusilmoitus. Kuorma-auton ja henkilöauton nokkakolarista oli ilmoitettu Kuopion hätäkeskukseen, jonka vuoksi toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä oli lähetetty paikan päälle.

Kerrotulle onnettomuuspaikalle oli lähetetty useita ensihoidon yksiköitä sekä lääkintähelikopteri, kertoo Etelä-Karjalan päivystävä palomestari Toni Jaako. Ilmoituksen tehnyt mies oli kertonut neljän ihmisen loukkaantuneen kolarissa.

Matkan aikana alkoi selvitä, ettei onnettomuus ehkä pidäkään paikkaansa. Viimeistään paikan päällä oli selvää, että ilmoituksen oli täytynyt olla perätön.

‚Äď H√§t√§keskus paikansi kohdan, josta ilmoitus oli tullut, mutta ei siin√§ mit√§√§n ollut. Jatkettiin etsint√§√§ jonkin matkaa, mutta koska liikenne kulki normaalisti, eik√§ muita ilmoituksia ollut tullut kuin t√§m√§ yksi, niin sen oli pakko olla per√§t√∂n, p√§ivyst√§v√§ palomestari Jaako kertoo.

Epäilty perättömän ilmoituksen tekijä oli soittanut prepaid-liittymästä hälytyskeskukseen ja vastannutkin puhelimeensa, kun palomestari oli soittanut hänelle.

‚Äď Ep√§ilty mies on poliisin kyydiss√§ matkalla putkaan, Jaako vahvistaa.

Jaakon mukaan turhasta hätäilmoituksesta koituu soittajalle tuhansien eurojen lasku.

Poliisi tekee asiasta rikosilmoituksen.

Nainen yritti lavastaa miehen raiskaajaksi ‚Äď lavastus paljastui erikoisella tavalla
www.keski-uusimaa.fi
26.4.2017

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi 20-vuotiaan naisen poikkeuksellisesta tapahtumaketjusta, jossa oli kysymys todistusaineiston väärentämisestä. Se liittyi naisen 18-vuotiaana tekemään perättömään rikosilmoitukseen raiskauksesta.

Nainen oli väittänyt tulleensa 17-vuotiaana nuoren miehen raiskaamaksi. Hän oli väärentänyt puhelimeensa nuorukaisen syyllisyyttä tukevia tekstiviestejä.

Todellisuudessa raiskausta ei tapahtunut, vaan osapuolten seksuaalinen kanssakäyminen Järvenpäässä vuonna 2014 oli perustunut vapaaehtoisuuteen.

Nainen käänsi asian mielessään niin, että hän alkoi kertoilla tarinaa raiskauksesta.

Hän kertoi sen muun muassa sairaanhoitajille, jotka uskoivat sen ja kehottivat häntä tekemään rikosilmoituksen.

Nainen antoi nuorukaiseen kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen jatkua useita kuukausia ennen kuin valheet paljastuivat.

Oikeuden tuomiossa valotetaan hänen motiivejaan.

‚Äď Viestien per√§tt√∂myyden paljastaminen ‚Äď ‚Äď olisi saattanut h√§net itsens√§ hankalaan asemaan h√§nen vanhempiensa ja uskonnollisen yhteis√∂n silmiss√§ raiskausep√§ilyn osoittautuessa samalla per√§tt√∂m√§ksi.

Nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja valvontaan nuorena henkilönä tehdystä todistusaineiston väärentämisestä ja väärästä ilmiannosta.

Hänet määrättiin maksamaan aiheetta epäillylle miehelle 4 000 euroa kärsimyskorvausta.

Nuorukainen oli epäilyksen alla useita kuukausia vuonna 2014. Oikeus moitti naisen toimintaa hyvin vahingolliseksi, mutta ei silti tuominnut hänen tekojaan syytteen mukaisesti törkeinä.

Oikeus arvioi, ettei hänellä ilmeisesti ollut alunperin tarkoitusta antaa väärentämiään tekstiviestejä poliisille todisteeksi raiskausjuttuun. Hän ei kuitenkaan estänyt niiden päätymistä poliisille.

Poliisi sai väärennetyt viestit muutamia kuukausia väitetyn raiskauksen jälkeen hänen isänsä löydettyä kotoa tyttärensä vanhan puhelimen, jossa viestit olivat. Tytär ei kertonut totuutta viesteistä vanhemmilleen eikä estänyt heitä viemästä puhelinta poliisille.

Poliisikuulusteluissa nainen väitti nuorukaisen pakottaneen hänet sukupuoliyhteyteen.

Jäätyään kiinni lavastuksesta hän selitti kokeneensa seksuaalisen kanssakäymisen raiskauksena. Oikeudenkäynnissä hän ei halunnut enää puhua asiasta.

Tekstiviestien väärentäminen paljastui raiskausjuttua tutkineelle poliisimiehelle erikoisella tavalla.

Saatuaan tekaistut viestit sisältäneen puhelimen hän soitti numeroon, josta viestejä oli lähetetty.

Sen piti olla raiskauksesta epäillyn numero, mutta puhelimeen vastasikin nainen itse. Hän oli tallentanut puhelimeen oman numeronsa miehen nimellä.

Lavastus varmistui lopullisesti, kun poliisi hankki asianosaisten teletiedot.

Tuusulan käräjäoikeuden viime viikolla antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Nainen pyysi ennen tuomion julistamista pääsyä mielentilatutkimukseen, mutta käräjäoikeus piti sitä tarpeettomana ja katsoi naisen olleen täydessä ymmärryksessä.

Pizzahuijarit söivät kuukauden vieraan laskuun
www.ts.fi
31.1.2017

Turkulaiset kaverukset keksivät omasta mielestään ilmeisen nerokkaan tavan herkutella ilmaiseksi.

Ruokatilausta tehdessään nuoret miehet ilmoittivat ravintolayrittäjille ulkopuolisen henkilön puhelinnumeron. Ideana oli, että kotiinkuljetus kuskasi ruuat nälkäisille kaveruksille, mutta lasku ohjautui puhelinnumeron oikealle omistajalle.

Homma näytti toimivan hienosti, kunnes tapahtumat selvisivät maksumieheksi valikoituneelle henkilölle.

Huijarikaverukset ehtivät kuitenkin nautiskella kotiin kuljetetuista pizzoista tasan kuukauden ajan. Tänä aikana nuoret herrat kerryttivät uhrinsa laskun loppusummaksi peräti 350 euroa.

Kyseisellä summalla kaksi henkilöä saa kummatkin oman pizzan kotiovelle kannettuna keskimäärin joka toinen päivä kuukauden ajan. Pizzan täytyi maistua puijareiden suussa siis erityisen makoisalta.

Halvemmalla miehet olisivat päässeet kuitenkin rehellisin keinoin, sillä kepulipelistä seuraa oikeudessa yleensä lisälasku.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 26-vuotiaan miehen lievästä petoksesta 20 päiväsakkoon, josta hänelle kertyi maksettavaa minimituloilla 120 euroa. Toinen huijareista on saanut tuomionsa asiasta jo aiemmin.

Lisäksi oikeus velvoitti kaverukset korvaamaan aiheuttamansa vahingon uhriksi joutuneelle puhelinnumeronomistajalle.

Pizzanhimoisella "Jonilla" h√§rskit keinot: Iskee kadulla ja huijaa ket√§ tahansa ‚Äď kerro aina poliisille!
www.helsinginuutiset.fi
2.12.2016

Ainakin viisi ihmistä on joutunut Joni-nimeä käyttävän puhelinhuijarin uhriksi ja lisäksi on niitä, jotka eivät ole kännykkäänsä tälle lainanneet.

‚Äď Oma √§itini sai √§sken mobiilimaksupalvelun kautta noin 60 euron PizzaOnline -laskun lainattuaan puhelintaan hetkeksi apua pyyt√§neelle pojalle, huijatuksi joutuneen vanhuksen tyt√§r kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Huijauksesta on tehty rikosilmoitus.

Tyttären omassa tuttavapiirissä on lisäksi kaksi muuta, joiden kännykkää huijari on Keski-Uudellamaalla Tuusulassa kalastellut.

Toinen heistä ei puhelintaan lainannut, mutta toinen lainasi ja maksoi sen seurauksena puhelinlaskussaan sadan euron pizzalaskun

Tähän mennessä ilmi tulleissa tapauksessa huijari on toiminut saman kaavan mukaan. Hän on pyytänyt kohteliaasti puhelinta lainaksi soittaakseen itselleen kyydin.

‚Äď Samalla tavalla h√§n toimi t√§ll√§kin kertaa. Puhelu kesti vain hetken ja √§iti seisoi koko ajan vieress√§, kun poika "puheli" is√§lleen.

Todellisuudessa poika ei puhu kenellekään, vaan naputtelee kännykkään ison pizzatilauksen, kiittää puhelimen lainaajaa ja valehtelee, että häntä tullaan pian hakemaan.

‚Äď Hetken p√§√§st√§ √§itini n√§ki, ett√§ pojan seuraan liittyi isompi joukko teini-ik√§isi√§, joten ainakin t√§ll√§ kertaa "Jonilla" oli seuraa kulman takana.

"Joni" ei piittaa siitä, keneltä hän varastaa. Nuoren pikkurikollisen uhreiksi on joutunut sekä nuorempia että vanhempia ihmisiä.

Huijari-Joni tilaa pizzansa PizzaOnline ‚Äďpalvelusta, jonka listoilla on useita ravintoloita. Palveluun rekister√∂idyt√§√§n, mutta sen voi tehd√§ mill√§ nimell√§ ja tiedoilla tahansa, koska niit√§ ei tarkisteta. My√∂s pizzan voi tilata mihin osoitteeseen tahansa.

PizzaOnline on mobiilimaksupalveluja tarjoavan AinaPayn asiakas. Tieto puhelinnumerosta, josta pizzatilaus on tehty, rekisteröityy AinaPaylle.

Puhelimen omistaja tunnistetaan sim-kortin perusteella. Kun omistaja on tunnistettu eikä estettä ostolle ole palveluestojen tai maksamattomien puhelinlaskujen takia, maksu hyväksytään.

Puhelimen omistaja maksaa ostokset puhelinlaskunsa yhteydessä ja AinaPay tilittää maksut palvelua tarjoavalle yrittäjälle.

"Jonin" toiminnasta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Huijari mykisti firman puhelimet ja marssi pankkiin
www.yrittäjät.fi
26.10.2016

Kärripojat Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Tero Koponen teki yhtenä tavallisena työpäivänä hommia firman konttorilla Joensuussa, yhdessä veljensä ja yhtiökumppaninsa Petri Koposen kanssa. Sisään tuli yksi työntekijöistä ja ojensi yrityksen hinauspalvelun päivystyspuhelimen Terolle:

‚Äď Pankinjohtaja soittaa, eritt√§in kiireellist√§ asiaa.

Pankinjohtaja pyysi Tero Koposta tulemaan välittömästi pankin konttoriin. Syytä hän ei kertonut puhelimessa.

Ennen tätä puhelua yrittäjäveljekset olivat ihmetelleet kahden työntekijän kanssa, että miksi Teron ja Petrin puhelimet eivät olleet soineet, kun työntekijät olivat soittaneet heille. Hälytysääni oli kyllä soittajien päässä kuulunut tai piipannut varattua.

Syy veljesten puhelimien mykkyyteen selvisi myöhemmin: rikollinen oli kääntänyt heidän puhelunsa soimaan omassa prepaid-liittymässään.

Pankinjohtaja oli soittanut Teron numeroon ja tajunnut, että puhelimessa oli joku muu kuin tuttu yrittäjä.

‚Äď Jostakin rikollinen oli saanut henkil√∂tunnukseni ja soittanut Soneralle ja saanut k√§√§nnetty√§ puhelut, h√§mm√§stelee yritt√§j√§ Tero Koponen.

Rikollinen oli vastannut puhelimeen useita kertoja Koposen nimissä.
Rikollinen meni pankkiin

Samaan aikaan kun Koposen puhelin oli mykkänä, rikollinen oli Joensuun osuuspankin yhdessä konttorissa väärennettyjen kauppakirjojen, valtakirjojen ja hallituksen pöytäkirjojen kanssa. Hän yritti suurta tilisiirtoa veljesten yrityksen muka valtuuttamana heidän muka tekemänsä kiinteistökaupan maksamiseksi kiinteistön myyjälle. Täyttä huijausta.

Kun Tero Koponen saapui omaan pankkikonttoriinsa, pankinjohtaja näytti asiakirjoja, joita toisesta konttorista oli juuri faksattu heille. He soittivat samantien poliisit, jotka nappasivat toisessa konttorissa olleen rikollisen.

‚Äď Meille t√§ysin tuntematon suomalainen tyyppi toiselta paikkakunnalta, kertoo Tero Koponen.

Koposen veljeksille ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt, kuinka ja miksi rikollinen valitsi juuri heidän yrityksensä huijauksen kohteeksi. Huijausyritys tapahtui noin kaksi vuotta sitten.

Epäilemme, että tekijä oli osa suurempaa järjestäytyneen rikollisuuden ryhmää, Koponen sanoo.
Yritysten laskuja varastettiin

Koposten Kärripojat Oy:hyn kohdistunut huijausyritys on harvinainen. Ihan tavallinen ei myöskään ollut elokuussa Porin suunnalla paljastunut huijaus, missä yritysten laskuja varastettiin postilaatikoista. Huijari muutti aidon näköisiin laskuihin oman tilinumeronsa.

Tavallisempi yrityshuijauksen muoto on ns. toimitusjohtajahuijaus. Yrittäjäsanomien uutisissa kerrottiin kaksi viikkoa sitten, että keskusrikospoliisilla on tutkinnassa yli 40 tällaista identiteettivarkautta.

Taannoin Konecranesilta huijattiin 17 miljoonaa euroa toimitusjohtajahuijauksella. Huijauksia ja identiteettivarkauksia on tehty myös pk-yrityksiin, ei pelkästään suuriin.

Verottaja puolestaan on kesän jälkeen löytänyt ja torjunut satakunta huijausyritystä, jossa virolaiset rikolliset ovat yrittäneet kunniallisten yritysten nimissä huijata ja saada omille tileilleen alv-palautuksia.

Niin sanottujen toimitusjohtajahuijausten lis√§ksi yrityksiin tulee jatkuvasti ‚ÄĚtavallisia valelaskuja‚ÄĚ ja harhaanjohtavaa markkinointia.

√Ąl√§ soita Virossa n√§ihin numeroihin!
www.metropoli.net
16.8.2016

Sinkkumies oli yksin työmatkalla ja päätti etsiä netti-ilmoitusten kautta itselleen viihdyttävää seuraa. Hän selasi nettiä ja löysi sivuston, jossa oli seuralaisten puhelinnumeroita. Numeroiden yhteydessä ei ollut minkäänlaisia hintatietoja, joten mies oletti niiden maksavan normaalin puhelun verran. Kun mies soitti valitsemaansa numeroon, puhelu meni välittömästi poikki. Hän yritti soittaa muutaman kerran uudelleen, samalla tuloksella. Puhelut katkesivat ennen ensimmäistäkään hälytysääntä.

Mies sivuutti puheluiden katkeamiset teknisinä ongelmina ja soitti seuraavaan ja jälleen seuraavaan numeroon, kunnes lopulta yhdestä numerosta vastattiin ja hän sai toivomaansa seuraa.

Lasku tuli Suomesta

Varsinainen yllätys tapahtui kotona Suomessa, kun mies sai puhelinlaskun. Laskussa vaadittiin 1400 euroa ulkomailla soitetuista puheluista. Mies häkeltyi laskusta ja otti välittömästi yhteyttä puhelinoperaattoriin. Miestä kohdeltiin tylysti, mutta hän sai lopulta erittelyn laskusta.

Mies sai linkin nettilistaan, jossa olivat operaattorin alla olevien kaikkien viihdenumeroiden haltijat. Miehen täytyi itse etsiä pitkästä listasta numerot, joihin oli soittanut ja ottaa yhteyttä kyseisiin yrityksiin. Yhtiöistä ei koskaan vastattu miehelle.

Puhelujen kesto 0 sekuntia, hinta jopa 45 euroa

Laskuerittelystä kävi ilmi, että puhelujen kesto oli 0 sekuntia ja niiden hinnat vaihtelivat 30 eurosta 45 euroon per 0 sekunnin puhelu.

Mies soitti Tallinnan poliisiin, jossa ei osattu puhua suomea eikä englantia, ja häntä kehotettiin soittamaan 112:een. Suomen poliisi ilmoitti, ettei voi asialle mitään. Rikosilmoitus täytyisi tehdä Virossa. Mies matkusti uudelleen Tallinnaan, jossa poliisi kertoi, että ilmoituksissa kyllä pitäisi lain mukaan lukea puhelun hinta, mutta miehen olisi myös pitänyt tietää, että puhelut viihdenumeroihin ovat maksullisia. Tallinnan poliisilaitos otti vastaan miehen ilmoituksen, mutta teki myöhemmin päätöksen, että asiaa ei viedä eteenpäin, koska miehen olisi tullut tietää, että 900-alkuiset puhelut ovat maksullisia. Poliisi kehotti ottamaan yhteyttä kuluttaja-asiamieheen.

Kuluttaja-asiamies voimaton

Mies tarkisti sivuston uudelleen, eikä löytänyt edelleenkään minkäänlaisia puheluhintoja koko sivustolta. Miehen mielestä ilmoittamattomat maksuveloitukset olivat täysin kohtuuttomia ja hän otti yhteyttä kuluttaja-asiamieheen. Useiden selvitysten jälkeen hän sai lopulta vastauksen, ettei mitään ole tehtävissä ja miehen tulee maksaa lasku. Asia oli loppuun käsitelty.

Näin vältyt puhelinhuijaukselta

Jos haluat olla ehdottoman varma ettet saa yllätyksiä Virossa, sinun kannattaa vältellä 900-alkuisia numeroita ja varata mukaan prepaid-kortti, johon olet ladannut esimerkiksi kympin parin verran saldoa. Jos jokin vahinko pääsee tapahtumaan, rahallinen menetys on maksimissaan summa, jonka olit ladannut korttiin.

Kerro toimituksellemme, jos olet joutunut huijauksen kohteeksi Tallinnassa, Virossa, tai jossain muussa maassa.

Suomalaismiehen iPhone varastettiin Italiassa ‚Äď varkailta taidokas yritys vied√§ my√∂s salasana
www.teknavi.fi
8.8.2016

Applen Find my iPhone eli Etsi iPhone on oivallinen palvelu ja järjestelmä, joka auttaa hyvin suojaamaan iPhonen, iPadin tai vaikkapa Mac-tietokoneen varkaiden varalta. Tarkkana kannattaa silti olla, kuten tämä suomalaismiehen esimerkki osoittaa.

Joonas Kiminki oli pari viikkoa sitten matkoilla Italiassa, kun hän maauimalareissun ajaksi unohti iPhonensa vuokra-autoon. Pari tuntia myöhemmin auton ikkuna oli rikottu ja puhelin tiessään.

Kiminki yritti ensimmäiseksi vaimonsa puhelimella soittaa omaan puhelimeensa, mutta varastettu puhelin oli poissa päältä. Seuraavaksi Etsi iPhone -sovelluksen kautta hän merkitsi puhelimensa kadonneeksi, kirjoitti viestin joka näkyisi puhelimen näytöllä kun se käynnistetään ja rastitti ruudun, että palvelu ilmoittaa, kun puhelin seuraavan kerran palautuu linjoille. Kukaan ei pääsisi puhelimen sisältöön käsiksi, eikä varas saisi puhelinta tyhjennettyä myyntiä varten.

Muutama päivä sitten, puolitoista viikkoa sen jälkeen kun puhelin oli viety, Kiminki sai tekstiviestin ja sähköpostin, joissa kerrottiin, että puhelin oli löytynyt. Kiminki klikkasi nopeasti linkkiä ja ryhtyi naputtamaan käyttäjätunnustaan ja salasanaansa sivulle, joka linkin kautta oli avautunut, mutta pian hän huomasi, että jokin oli pielessä. Kiminki on verkkoalan ammattilainen, ja ryhtyi syynäämään asiaa tarkemmin.

Sekä viesti, sähköposti että linkin takaa löytynyt sivu olivat kaikki hyvin asiallisen ja aidon näköisiä, eikä esimerkiksi Gmail osannut kertoa, että saapuneessa sähköpostissa olisi jokin ollut pielessä. Tavallinen käyttäjä olisi hyvin voinut tarjota kirjautumistietojaan valheelliselle verkkosivulle, ja ihmetellyt vain, miksei tunnuksilla pääse kirjautumaan sisään. Tässä vaiheessa käyttäjän näppäilemät tiedot olisivat jo tallentuneet puhelinvarkaille kokeiltavaksi.

Kiminki kiinnitti huomiota siihen, ettei verkkosivu käyttänyt salattua yhteyttä, vaikka Applen oma sivusto varmuudella käyttäisikin. Tarkempi syyni osoitti, ettei saapunut sähköpostikaan ollut peräisin Applelta, vaan Gmail-osoitteesta, ja linkin takaa löytynyt verkkosivu kuului jollekin mitättömälle, Nassaussa sijaitsevalle yhtiölle.

Mikäli Joonas Kiminki olisi oman Apple ID -tunnuksensa ja salasanansa näppillyt, olisivat varkaat saaneet Find my iPhone -toiminnon pois käytöstä, palauttaneet laitteen tehdasasetuksiin ja myyneet sen eteenpäin.

Kiminki kirjoitti tapauksesta Hackernoon-sivustolle ja antoi samalla muutamia suosituksia. Ensimmäinen on, ettei puhelinta kannata jättää helposti varastettavaksi, esimerkiksi autoon. Lisäksi puhelin kannattaa ehdottomasti suojata pääsykoodilla tai salasanalla, sen tiedot ja sisältö kannattaa varmuuskopioida säännöllisesti ja oma käyttäjätili kannattaa suojata kaksivaiheisesti (eli salasanalla ja esimerkiksi tekstiviestillä lähetettävällä koodilla) niin, etteivät varkaat pääse tiliin käsiksi pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Oululaismies l√§hetti maailmalle yli 350 000 euroa olemattoman arpajaisvoiton toivossa ‚Äď ei meinannut uskoa poliisia
www.iltasanomat.fi
21.7.2016

Oululaismies menetti poliisin mukaan epäillyssä huijaustapauksessa vajaat 300 000 euroa. Hän oli poliisin mukaan saanut viime vuoden huhtikuussa tekstiviestin miljoonan arpajaisvoitosta. Häntä oli pyydetty lähettämään rahaa saadakseen voittorahat. Mies oli alkanut poliisin mukaan lähettää rahaa Englantiin, Turkkiin, Kyprokselle ja Puolaan rekisteröidyille tileille.

‚Äď Henkil√∂lle oli soiteltu, ja soittajat tiesiv√§t uhriksi joutuneen taustatietoja. H√§nelle oli jopa l√§hetetty pankkikortin tapainen kortti postissa ja kerrottu, ett√§ pin-koodi ilmoitetaan h√§nelle, kun h√§n l√§hett√§√§ lis√§√§ rahaa, kertoo rikosylikomisario Tapani Tasanto.

Hän lähetti rahaa ulkomaille kaikkiaan noin 350 000 euroa.

Miehen pankki oli lopulta lainmukaisesti ilmoittanut keskusrikospoliisin rahanpesuyksikköön jatkuvista suurista rahalähetyksistä.

‚Äď K√§vimme sitten puhuttamassa h√§nt√§, eik√§ h√§n meinannut uskoa, ett√§ kyse on mahdollisesti huijauksesta, Tasanto kertoo.

Poliisi sai pysäytettyä kaksi rahalähetystä, joiden suuruus oli 40 000 ja 15 000 euroa. Tutkinnassa on tullut esille liuta tilinomistajien ja muitakin nimiä. Nyt poliisi tutkii, mitä nimien takaa löytyy.

Vain pari viikkoa sitten niin Oulussa kuin muuallakin kiersi taas uusia arpajaishuijausviestejä, joita saivat muun muassa oululainen poliisi, syyttäjä ja tuomari.

63-vuotias mies oli l√§hett√§m√§ss√§ 55 000 euroa ulkomaille ‚ÄĚmukavalle ja yst√§v√§lliselle‚ÄĚ miehelle
www.aamulehti.fi
15.6.2016

63-vuotias oululainen mies oli lähettämässä 55 000 euroa ulkomaille, mutta Oulun poliisi kertoo estäneensä tämän. Traagiseksi tilanteen tekee, että eläkeläinen oli jo aiemmin lähettänyt rahaa ulkomaille rikollisille lähes 300 000 euroa.

Mies oli saanut tekstiviestillä tiedon, että oli voittanut Sony Corporationsin lotossa miljoona dollaria. Saadakseen rahat tilille oululaisen piti lähettää ensin muutamia tuhansia euroja eri vastaanottajille. Viimeisenä vaatimuksena oli 40 000 euroa veroihin ja 15 000 euroa kuriirille. Poliisi pääsi jäljille rikollisten aikeista omien tutkimuksiensa perusteella. Selvisi, että eläkkeellä oleva mies oli jo aikaisemminkin lähettänyt rahaa ulkomaille lähes 300 000 euroa.

Rahat ovat poliisin tietojen mukaan menneet hyvin epäilyttäville tahoille eikä niiden takaisinsaannissa ole mitään toivoa.

Mies kertoi poliisille, että haluaa katsoa asian loppuun saakka. Hän ei enää halua lähettää lisää rahaa puhelimitse ja sähköpostitse tutuksi tulleelle Henry Wirth -nimellä esiintyneelle miehelle. Wirth oli miehen mukaan soittanut useita kertoja ja ollut hyvin ystävällinen. Miljoona dollaria piti tulla tällä viikolla miehen tilille. Oulun poliisin apuna asian selvittelyssä on ollut keskusrikospoliisi (KRP).

Poliisi pyytää omaisia seuraamaan läheistensä rahan käyttöä ja hakemaan edunvalvontaa, mikäli talousasiat eivät ole enää hallinnassa.

Verkkopetokset ovat lisääntyneet Suomessa. Huijaussähköpostit ovat jo varsin yleisiä.

Mies löysi naisen puhelimen baarista - lähetti perheelle törkeitä uhkausviestejä
www.iltalehti.fi
10.6.2016

Mies löysi Haminassa sijaitsevasta anniskeluravintolasta löytämänsä käsilaukun. Laukussa oli sisällä kortteja sisältänyt lompakko, meikkipussi, kamera, puhelin ja avainnippu. Tavarat kuuluivat paikkakuntalaiselle naiselle.

Mies lähetti laukusta löytämästään puhelimesta loukkaavia viestejä naisen kahdelle alaikäiselle lapselle. Viesteissään mies kuvaili lasten äitiä rumasanaisesti muun muassa alkoholistiksi, idiootiksi ja lumpuksi. Myös tytär sai viesteistään osansa. Hänelle mies lähetti viestejä, joissa mies käski tytärtä lopettamaan vinkumisen. "Mee imee tisuu penikka", mies jatkoi viestittelyä.

Pojan puhelimeen mies lähetti uhkailevia viestejä. "Mä tuun käymään teil kylässä" mies aloitti viestinsä kertoen hänellä olevan perheen kotiavaimet. Mies uhkasi viedä kaiken arvokkaan asunnosta. "Mä lähen nyt tulee sinne ja syötän sulle tavaras" hän jatkoi viestikeskustelua.

Nainen oli luvannut miehelle aiemmin 30 euron löytöpalkkion kassista, mutta miehen mielestä tämä ei ollut riittävä summa kattaakseen matkakulut. Naisen kysyessä osoitetta, josta hän voisi itse hakea kassin, ei mies vastannut mitään. Jossain vaiheessa mies ilmoitti naisen ajokortin olevan Pyhtään ABC:llä, mistä se myös löytyi. Muita laukussa olleita tavaroita huoltoasemalla ei ollut.

Mies kertoi tulevansa naisen kotiosoitteeseen käymään. Viesteissään hän uhkasi naista rikollisryhmillä, ja totesi naisen joutuvan samaan paikkaan paloiteltuna, kuin Kotkassa aiemmin tapahtuneen henkirikoksen uhri oli joutunut. Hän uhkaili myös naisen perhettä. Nainen pelkäsi miehen käyttäytymistä, ja joutui myös vaihtamaan kotinsa lukot pelon vuoksi. Hän oli ottanut selvää uhkauksissa mainituista jengeistä ja aiemmin tapahtuneesta henkirikoksesta.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1963 syntyneen miehen 80 päiväsakkoon kahdesta viestintärauhan rikkomisesta, kahdesta kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Kuuden päivän vapaudenmenetyksen vuoksi päiväsakkojen määrää laskettiin 62 kappaleeseen.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan valtiolle 69 euron todistelukustannukset ja 300 euron uhkasakon hänen jätettyä saapumatta oikeuskäsittelyyn. Naiselle hän joutuu korvaamaan 1240 euroa kärsimyksestä ja vakuutuksen omavastuuosuudesta sekä oikeudenkäyntikuluista 2976 euroa. Naisen tyttärelle hänet määrättiin korvaamaan 400 euroa kärsimyksestä.

Tuomio on lainvoimainen.

Pilasoittaja iski Burger King -ravintoloihin ‚Äď sai ty√∂ntekij√§t hakkaamaan ikkunat m√§s√§ksi
www.mtv.fi
10.4.2016

Pila on mennyt läpi ainakin kolmessa Burger King- sekä yhdessä Wendy’s- ja Jack in the Box -ravintolassa, kertoo CNN.

Perjantaina Minneapolisissa sijaitsevan Burger Kingin työntekijät rikkoivat ravintolan ikkunat sen jälkeen kun pilasoittaja oli vakuuttanut henkilökunnalle, että ravintola voisi muuten räjähtää.

Soittaja oli esittäytynyt paloviranomaiseksi ja pyytänyt puhelimeen ravintolan johtajaa. Tämän jälkeen soittaja oli kertonut, että rakennuksessa on sisällä vaarallista räjähtävää kaasua. Soittaja oli kehoittanut työntekijöitä rikkomaan ikkunat tilanteen laukaisemiseksi.

‚Äď Ty√∂ntekij√§t juoksivat autoilleen, hakivat rengasrautoja ja rikkoivat ikkunat. Noin 20 ikkunaa hajotettiin, ravintolan ty√∂ntekij√§ Ethan Grewe kertoi CNN:n yhteisty√∂kanava WCCO:lle.

Kun viranomaiset viimein saapuivat paikalle, työntekijät olivat olleet erittäin järkyttyneitä, erityisesti ravintolan johtaja, joka oli viettänyt pitkän tovin puhelimessa pilasoittajan kanssa.

‚Äď Soittaja oli ollut hyvin vakuuttava. H√§n vaikutti olevan hyvin tietoinen ravintolan sammutussysteemeist√§ ja h√§n oli teeskennellyt tarkkailevansa niit√§ et√§n√§, poliisip√§√§llikk√∂ Tom Hawley kommentoi CNN:lle.

Vastaavia piloja oli tehty myös Arizonassa, Oklahomassa ja Kaliforniassa.

Poliisin mukaan tekijää odottavat mahdollisesti syytteet muun muassa uhkauksesta ja omaisuuden tuhoamisesta.

Harvinaisen tyly pila jumitti joukkueen lentokentälle: "Joku soitti Norwegianille ja peruutti lentomme"
www.iltalehti.fi
20.3.2016

Kun Linköping saapui tappiollisen finaaliottelun jälkeen Luulajan lentokentälle, sai joukkue ikäväkseen kuulla, että joku oli peruuttanut heidän lentolippunsa.

- Joku on soittanut Norwegianille ja peruuttanut kotimatkamme. Nyt olemme jumissa lentokentällä, joukkueen valmentaja Peter Frantz kirjoitti Twitterissä.

"@Lhcdam utsatta för sabotage, någon har ringt @Fly_Norwegian och avbokat vår hemresa. Nu är vi fast på flygplatsen. #twittpuck @LHChockey"

Joukkueesta kerrottiin Expressen-lehdelle, ettei kukaan sen jäsenistä ole tehnyt soittoa, eikä syyllisestä ole tietoa. Soittajan puhelinnumero tosin on tiedossa. Linköpingille sanottiin, että liput peruutettiin eilen.

Ylimääräisen vaivan ja mielipahan lisäksi Linköpingin kotimatkasta saattaa tulla tuplasti ennakoitua kalliimpi. Joukkue aikoo kuitenkin Corren-lehden mukaan vaatia rahoja takaisin lentoyhtiöltä ja on valmis myös oikeustoimiin peruutuksen tehnyttä henkilöä vastaan. Peter Frantz kirjoitti lisäksi Twitteriin, että joukkue joutui ostamaan uudet liput SAS:lta.

- Ongelma on, ettemme tiedä, kuka maksaa, urheilujohtaja Martin Hansson sanoi.

- Mieleen tulee, onko tämä käytännön pila. En tiedä, hyökkääjä Pernilla Winberg puolestaan sanoi.

För att ta oss hem, var via tvungna att köpa nya biljetter via SAS istället...

Suomalaisnuoren epäillään lähettäneen tahallaan Yhdysvaltain poliisin viattoman kimppuun
www.hs.fi
12.2.2016

Keskusrikospoliisi epäilee 18-vuotiaan suomalaismiehen tehneen Yhdysvaltain poliisille tahallaan perättömän ilmiannon viattomasta ihmisestä, minkä vuoksi poliisi on iskenyt hänen kotiinsa.

Kyse on niin sanotusta swatting-iskusta, jotka ovat yleistyneet ulkomailla. Swattaamisella tarkoitetaan poliisin hälyttämistä sivullisen ihmisen kotiin syyttä. Hälytys tehdään mahdollisimman vakavasta rikoksesta, jolloin poliisi saapuu paikalle mahdollisimman raskaasti varustautuneena.

Suomalaistapauksen esitutkinta on valmistumaisillaan. Rikoksen epäillään tapahtuneen elokuussa 2014.

Rikoskomisario Tero Muurman kertoo, että nuoren suomalaismiehen epäillään tehneen tuolloin perättömän ilmoituksen hätänumeroon Yhdysvaltoihin Suomesta käsin. Poliisi ei paljasta, mitä mies on väittänyt Yhdysvalloissa uhrin luona tapahtuvan.

‚ÄĚIlmoitus on tehty vakavasta tapahtumasta. Tilanne on johtanut siihen, ett√§ poliisi on mennyt paikalle, ottanut henkil√∂it√§ hallintaan ja selvitellyt tapahtumaa‚ÄĚ, Muurman luonnehtii.

Poliisin mukaan kyse on ollut pelkästä kiusanteosta suomalaismiehen taholta. Todellisuudessa mitään syytä hätäilmoitukselle ei ole ollut.

Suomalaismies oli poliisin mukaan ollut ennen tekoa yhteydessä kiusanteon kohteeksi joutuneeseen henkilöön netissä. Uhri asui Connecticutin osavaltiossa yhdessä muun perheensä kanssa, joten myös perheenjäsenet joutuivat kärsimään suomalaismiehen perättömästä ilmiannosta.

Poliisi epäilee miehen syyllistyneen perättömään vaarailmoitukseen, josta voidaan tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta. Rikoslain mukaan tähän rikokseen syyllistyy tekemällä perättömän ilmoituksen pommista, tulipalosta, merihädästä, suuronnettomuudesta tai muusta vastaavasta tapahtumasta niin, että se voi aiheuttaa pelastus- tai turvallisuustoimia tai pakokauhua.

Keskusrikospoliisi tutkii joitakin muitakin hieman vastaavanlaisia tekoja, joissa on tehty perätön ilmoitus ulkomaille. Niin sanotut swatting-iskut ovat kuitenkin yhä harvinaisia Suomessa.

‚ÄĚOnneksi ilmi√∂ ei ole rantautunut kunnolla Suomeen‚ÄĚ, Muurman sanoo.

Swattaus on lisääntynyt verkon livepelaamisen myötä: yksittäisten pelaajien kotoaan verkkoon lähettämät pelilähetykset keräävät jopa satojatuhansia katsojia, ja poliisi hälytetään paikalle kesken suoran lähetyksen.

Nyt.fi on aiemmin kertonut ilmiön yleistymisestä erityisesti Yhdysvalloissa. Lue kirjoitus tästä.

Keskusrikospoliisi epäilee samaa 18-vuotiasta miestä lukuisista muistakin tietotekniikkarikoksista.

HS:n tietojen mukaan kyse on samasta miehestä, joka tuomittiin viime kesänä muun muassa 50 700 törkeästä tietomurrosta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Nuorukainen murtautui tuomion mukaan 50 700 palvelimelle yli sadassa eri maassa, ohjasi yhdysvaltalaisen huippuyliopiston Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n verkkoliikenteen Harvardin yliopiston palvelimelle sijoitetulle pilasivustolle sekä kaappasi MIT:n yliopiston 15 000 käyttäjän sähköpostiliikenteen noin tunnin ajalta.

Lisäksi hänet tuomittiin tekemästään palvelunestohyökkäyksestä sekä tunkeutumisesta MongoHQ-nimisen yrityksen palvelimelle.

Nuorukainen oli n√§iden rikosten aikaan vuosina 2012‚Äď2013 vasta 15‚Äď16-vuotias. H√§n on ainakin aiemmin asunut Espoossa.

Kyllästynyt uhri päätti kostaa puhelinmyyjille
www.tekniikkatalous.fi
2.2.2016

Puhelinmyyjästä pääsee helpoiten eroon sulkemalla luurin, mutta se vain nakkaa myyjän seuraavan onnettoman kimppuun. Amerikkalainen it-työntekijä Roger Anderson keksi, miten myyjä joutuu itse kiusan kohteeksi, kertoo Gizmodo.

Anderson kehitti tekoälysovelluksen, joka pystyy juttelemaan puhelinmyyjien kanssa. Puhelinmyyjät erehtyvät luulemaan tekoälyä oikeaksi ihmiseksi ja tuhlaavat aikaansa tämän kanssa.

Tekoäly osaa tervehtiä myyjää, käyttää tilanteeseen sopivia sanontoja ja myhäillä epämääräisesti puhelun edetessä. Myyjät jaksavat jatkaa tällä rohkaisulla yllättävän pitkään. Anderson alkoi nauhoittaa puheluja ja lähettää niitä internetiin vapaasti kuunneltavaksi.

Eikä tässä vielä kaikki: Anderson esittää ohjeet, kuinka puhelinmyyjille voi tehdä häirintäsoittoja. Robotti voi nimittäin aloittaa myös itse puhelun. Robotti on englanninkielinen.

Outo nokkakolari pikkutiell√§ ‚Äď teletiedot paljastivat huijarimiehen ja -naisen touhut
www.helsinginuutiset.fi
15.1.2016

Kahden henkilöauton nokkakolari Tuusulan ja Keravan rajamailla vuonna 2012 oli vakuutuspetoksen yritys.

Helsingin hovioikeus antoi asiasta ratkaisun viime perjantaina.

Noin 9 000 euron rikoshyötyä tavoitelleet 26-vuotias mies ja 27-vuotias nainen tuomittiin törkeän petoksen yrityksestä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja noin 6 000 euron korvauksiin vakuutusyhtiölle ja rahoitusyhtiölle.

Naisen tuomio sai lainvoiman jo viime vuonna käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen. Mies valitti hovioikeuteen. Se pysytti käräjäoikeuden langettaman vankeusrangaistuksen, mutta alensi vahingonkorvausten määrää vähän.

Outo nokkakolari sattui kuusi metriä leveällä suoralla ja hiljaisella hiekkatiellä. Vastaajat kertoivat olleensa siellä sattumalta ja toisistaan tietämättä. He eivät tunteneet toisiaan eikä heillä ollut edes yhteistä kieltä. Kumpikaan ei ole syntyperäinen suomalainen.

Mies kertoi olleensa ennen kolaria Tikkurilassa albaanien suosimassa kahvilassa, jossa h√§n oli kuullut Tuusulassa olevasta j√§rvest√§ ja p√§√§tt√§nyt l√§hte√§ katsomaan sit√§. H√§n l√§hti Tuusulan suuntaan tarkoituksenaan ajaa ‚ÄĚjokaista tiet√§ ja katua, kunnes j√§rvi l√∂ytyisi‚ÄĚ.

Nainen kertoi olleensa päämäärättömällä ajelulla, koska hän ei ollut halunnut olla kotonaan meneillään olleen eroprosessin takia.

Mies otti kolarista syyn niskoilleen. Hän kertoi autonsa radion äänenvoimakkuuden säätyneen itsestään kovalle ja kumartuessaan hiljentämään sitä hänen tarkkaavaisuutensa herpaantui.

Vakuutusyhtiön alettua epäillä kolaria poliisi löysi teletiedoista yhdistävän tekijän vastaajien välille.

Kumpikin oli soittanut kolaripäivänä useita kertoja samalle miehelle, jonka molemmat tunsivat. Luontevaa selitystä vilkkaalle yhteydenpidolle he eivät osanneet kertoa.

Käräjäoikeus päätteli ulkopuolisen miehen olleen välimies.

‚Äď Televalvontatiedot tukevat johtop√§√§t√∂st√§, ett√§ vastaajien yhteydenpito sek√§ kolarin suunnittelu oli tapahtunut t√§m√§n v√§lityksell√§.

Kummankin vastaajan autot olivat melko vanhoja ja paljon ajettuja.

Naisen Renaultin vikamuistiin oli tallentunut vikakoodi useiden sylinterien sytytyskatkoksista.

Miehen Volkswagenista vakuutustutkija löysi korjaamon kuitin, jonka mukaan autolle oli tehty vianetsintä muutamaa päivää ennen kolaria. Autossa oli polttoainesyötön vika, jonka korjaaminen olisi maksanut noin 1 000 euroa.

Puhelinhuijari esiintyy poliisina - pyytänyt pankkitunnuksia
www.iltalehti.fi
18.9.2015

Poliisi varoittaa henkilöstä, joka pyytää uhriltaan pankkitunnuksia tai nostamaan rahaa pankista erilaisilla selityksillä, jotka liittyvät poliisitutkintaan.

Perjantaina poliisi sai tietää muutamista tapauksista Pohjois-Savon alueella. Huijari oli kertonut olevansa poliisi ja oli pyytänyt saada pankkitunnukset tietoonsa.

Itä-Suomen poliisi korostaa, ettei virkavalta koskaan kysy pankkitunnuksia tai mitään muitakaan henkilötietoja puhelimessa.

- Puhelimitse ei kenenkään tule ilmoittaa pankkitunnuksia tai muita henkilötietoja niitä pyytävälle, poliisi muistuttaa tiedotteessaan.

Havaintoja tehneitä tai muuten asiasta jotain tietäviä pyydetään ilmoittamaan tietonsa Itä-Suomen poliisilaitokselle. Yhteyden saa joko sähköpostitse lähettämällä viestin osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai soittamalla numeroon 0295415232. Akuutissa tilanteessa poliisi pyytää ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen numeroon 112.

Miehen kauhutarina: Kännykkäkauppa netissä olikin väijytys
www.iltalehti.fi
5.5.2015

Noin 45-vuotias mies laittoi nettiin kännykän ostoilmoituksen.

Häneen otti yhteyttä nuorehko mies, jonka kanssa hän sopi kauppahinnan ja ostopaikan. He sopivat tapaavansa Espoossa huhtikuun 19. päivänä, jolloin tekisivät kännykkäkaupan.

Ostaja meni autolla sovittuun paikkaan rahat mukanaan kello 14 aikoihin. Paikalle tuli noin 20-vuotias nuorukainen samanikäisen kaverinsa kanssa. Toinen nuorukaisista nousi noin 45-vuotiaan miehen autoon, kun toinen jäi odottamaan auton viereen.

Autossa nuorukainen laittoi puukon uhrin kurkulle ja vei tämän lompakossa olleet rahat, noin 400 euroa.

Rahat saatuaan molemmat nuorukaiset pakenivat paikalta.

Poliisi otti epäillyt nuorukaiset kiinni seuraavana päivänä. Molempia epäillään törkeästä ryöstöstä. Tutkinnan aikana osa ryöstösaaliista on saatu takaisin.

- Näyttää siltä, että uhri ajoi tavallaan väijytykseen, sillä ryöstöä oli ilmeisesti mietitty jonkin aikaa, sanoo rikoskomisario Matti Puputti Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo.

Lidlin, Keskon ja S-ryhmän nimissä lähetetään huijausviestejä
www.viestintävirasto.fi
28.2.2015

Sähköpostitse ja tekstiviestein levitetty kilpailukutsu on huijaus, eikä siinä mainituilla päivittäistavarakaupan ketjuilla ole mitään tekemistä väitetyn kilpailun kanssa. Viestejä on lähetetty ainakin Lidlin, S-Ryhmän sekä Keskon liikkeiden nimissä.

Lähetettyjen viestien tavoitteena on saada huijauksen uhri soittamaan viestissä mainittuun, maksulliseen numeroon. Huijauksissa on mainittu Singaporeen rekisteröity yritys, jonka osallisuudesta huijaukseen ei ole tietoa.

Viestin voi poistaa eikä se aiheuta itsessään vaaraa käyttäjälle.

Kyberturvallisuuskeskus tekee yhteistyötä teleoperaattoreiden kanssa asian selvittämisessä ja huijaustarkoituksessa käytettävien, maksullisten numeroiden poistamisessa käytöstä.

Kesko on varoittanut asiasta omilla Facebook-sivuillaan seuraavasti:

"Varoitus huijauskilpailusta

Hyvä asiakkaamme, tietoomme on tullut, että K-kaupan nimissä on lähetetty alkuvuoden 2015 aikana tekstiviestejä, joiden avulla viestin vastaanottajia houkutellaan osallistumaan puhelimitse tietokilpailuun, jossa voi voittaa vuoden ruoat.

Kyseinen kilpailu ei ole Keskon tai sen ketjujen järjestämä. Soittaminen tekstiviestissä annettuun numeroon on maksullista. Asiaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa ottaa yhteyttä omaan puhelinoperaattoriisi."

Avuliasta naista huijattiin Helsingissä - asialla alle 15-vuotias Kalle
www.karjalainen.fi
12.2.2015

Viime viikon tiistaina puolilta päivin alle 15-vuotias Kalle-poika pyysi naiselta kännykkää soittaakseen isälleen, koska omasta puhelimesta akku oli loppu ja lompakko oli jäänyt linja-autoon.

Nainen soitti pojan isälle. Isä pyysi naista lainaamaan pojalle rahaa, jotta tämä pääsisi kotiin. Nainen nosti automaatilta neljäkymmentä euroa ja antoi ne pojalle. Lisäksi nainen osti pojalle matkalipun.

Illemmalla nainen tekstasi isän pohelinnumeroon ja antoi tilinumeron velan maksua varten. Maksu ei kuitenkaan tilille koskaan tullut. Helsingissä tapahtunutta rikosta tutkitaan lievänä petoksena.

Poliisi varoittaa "sukulaispojan" soitoista
www.iltalehti.fi
21.11.2014

Ylöjärven poliisiasemalle on ilmoitettu viimeisen vuorokauden aikana kahdesta tekotavaltaan samankaltaisesta rahojen huijausyrityksestä.

Kohteena ovat olleet vanhukset, joilla on lankapuhelinliittymä.

Soittaja on esitellyt itsensä sukulaispojaksi, jonka auto on levinnyt tielle ja rahapussi anastettu. Ensimmäisessä tapauksessa sukulaispoika pyysi vanhusta antamaan 1 000 euroa ja toisella kertaa 500 euroa.

Poliisi arvelee, että soitoilla on mahdollisesti kartoitettu, ovatko vanhukset kotona, koska soitot on kohdistettu nimenomaan lankapuhelimiin. Tiedustelulla pyritään selvittämään, onko vanhuksilla käteistä rahaa asunnollaan.

Poliisin mukaan syksyn aikana vanhusten asunnoilla on myös käyty mitä ihmeellisempiin peitetarinoihin vedoten.

- Tuntuu vain mielikuvitus olevan rajana, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Poliisin mukaan vierailijat esiintyvät varsin uskottavasti eivätkä juuri jätä jälkiä itsestään. Osa on onnistunut anastamaan asunnoista merkittäviä rahasummia.

Poliisi neuvoo, ettei tuntemattomia pidä päästää asuntoon. Vierailulle yrittävien tuntomerkit ja mahdollisen ajoneuvon rekisteritunnus kannattaa painaa mieleen.

Suomalais-dj:t varoittavat ulkomaalaisista huijareista - "ovat yrittäneet lukuisia"
www.iltalehti.fi
7.11.2014

Vajaat kymmenen vuotta sivutyönään levyjä soittanut lahtelaismies kertoo saaneensa äskettäin houkuttelevan oloisen tarjouksen amerikkalaisena esiintyneeltä naiselta.

- Hän kysyi, olisinko vapaa tulemaan Miamiin soittamaan. He olivat kuulemma järjestämässä bileitä isolla yökerholla. Vastasin, että kyllä kiinnostaa.

Mies kertoo ensimmäisen yhteydenoton tulleen Facebookin kautta. Seuraavaksi esiintymisestä puhuttiin puhelimessa useaan kertaan. Ison Opium -ravintolaketjun markkinointipäällikkönä esiintynyt nainen kertoi antavansa dj:n tiedot esimiehelleen ja lupasi yhteydenottoa.

Seuraavaksi soitti ravintolaketjun toimitusjohtajana esiintynyt mies. Parin puhelun jälkeen tuli kirjallinen tarjous rahakkaasta keikasta Floridassa.

- Siinä vaiheessa homma meni mielenkiintoiseksi, kun he sanoivat, että minun pitää maksaa lennot heille nettilinkin kautta, jotta he voivat ne varata ne. Linkkiin olisi pitänyt laittaa luottokortin numero, mies kertoo.

Videopuhelu paljasti

Ryhdyttyään empimään unelmien keikkatarjousta suomalaismies pyysi toimitusjohtajaa soittamaan Skype-videopuhelun, nähdäkseen onko mies oikea. Ennen tätä hän kaivoi netistä toimitusjohtajan tiedot ja kuvia.

- Hämmästyin, sillä kyseessä oli yksi Miamin vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Videopuhelun alkaessa toimitusjohtajana esiintynyt mies valitteli, ettei saa kuvayhteyttä päälle. Lopulta kuvayhteys kuitenkin aukesi ja suomalaismies ihmetteli näkyä.

- Mies oli kalju, vaikka hänellä piti olla tummat pitkät hiukset. Hänellä ei myöskään ollut kuvissa näkemääni partaa ja hän oli 10-15 -vuotta liian nuoren oloinen. Sanoin hänelle aika nopeasti, että olet huijari. Kysyin myös miksi huijaatte ihmisiä näin? Sitten puhelu katkesi.

Videopuhelun jälkeen lahtelais-dj ei ole kuullut huijareista mitään. Hän aikoo tehdä tapauksesta ilmoituksen poliisille.

Jälkeenpäin hän huomasi myös, että hänet ystäväkseen Facebookissa hyväksynyt nainen sulkenut pääsyn profiiliinsa.

- Tajusin, että nainen alunperin oli jotenkin saanut oman profiilini haltuun ja lähettänyt itselleen ystäväpyynnön.

"Hyvin vakuuttavia"

Lahtelaismies uskoo, että häntä houkutelleet huijarit olivat musiikkialan ammattilaisia. Samaa kertoo myös jyväskyläläinen dj, jota houkuteltiin samoin menetelmin esiintymään yhdelle Las Vegasin kuuluisimmista yökerhoista.

- He olivat hyvin vakuuttavia. Tietotaso alan asioista oli kova. Lisäksi heillä saattaa olla joku hakkeri apunaan, joka murtautuu Facebook-profiileihin, lahtelais-dj toteaa.

- Jopa soittopaikat ja -tyylit olivat hyvin hallussa. He ovat ilmeisesti valinneet paljon keikkailevia dj:tä ja selvittäneet taustat tarkkaan, keskimäärin kolme kertaa viikossa esiintyvä jyväskyläläismies sanoo puolestaan.

Lahtelaismies ryhtyi huijausyrityksen jälkeen kyselemään dj-tuttaviltaan onko joku muu kohdannut samanlaisia yhteydenottoja. Facebookin suomalaisessa dj-yhteisössä selvisi, että samanoloiset ihmiset olivat ottaneet yhteyttä kymmeniin ihmisiin.

- Omassa kaveripiirissäni on ollut useampi samanlainen yhteydenotto Facebookin kautta. Kuulin myös, että yksi dj sopi keikan New Yorkiin. Lennot piti maksaa itse. Keikkaa ei koskaan kuitenkaan tullut, hän kertoo.

Hyvä palkkio ja täysi ylläpito

Jyväskyläläinen mies kertoo sopineensa jo lähes 3 000 euron keikkapalkkioista. Lisäksi Las Vegasissa olisi odottanut täysi ylläpito ja lennot olisi maksettu takaisin paikan päällä.

- Kieltäydyin asiallisesti tuosta lentojen maksamisesta. Samalla olisi pitänyt myös ilmoittaa heille passin numeroa ja muuta tietoja. Kun en suostunut he väittivät, että tämä on normaali käytäntö, mies kertoo.

Myös hän huomasi yhteyttä ottaneen naisen kadonneen Facebookista, kun kieltäytyminen oli tullut.

- Löysin Facebookista myös oikean toimitusjohtajan, joka ihmetteli julkisesti, että hänen nimissään on tehty jotain huijauksia.

Kummatkin haluavat varoittaa muita huijareista. Lahtelaismies toteaa käyneensä jonkin verran ulkomaillakin soittamassa ja tuntevansa musiikkipiirit hyvin.

- Kokeena konkarina olisi pitänyt heti tunnistaa huijaus, mutta he olivat taitavia.

WhatsApp -viesti sai pikkutytöt suunniltaan pelosta Espoossa
www.iltasanomat.fi
12.10.2014

Espoolainen Timo Lehtiö kertoo IS:lle, että hänen 8-vuotias tyttärensä oli kaverinsa kanssa Espoon keskuksessa, kun tytön kännykkään tuli lapsen säikäyttänyt WhatsApp-viesti, joka on kuin jostakin kauhuelokuvasta.

"Kummitusviestin" kirjoittaja kertoo "joutuneensa vanhempiensa rajun pahoinpitelyn kohteeksi ja kuolleensa kolmevuotiaana. Viestissä uhataan muun muassa surmata kaikki tytöt ja pojat, jotka eivät välitä viestiä eteenpäin ainakin 15 hengelle."

− Viestin teksti pahenee loppua p√§in, Lehti√∂ kertoo.

Lehtiön tytär ja tämän kaveri säikähtivät viestiä niin paljon, etteivät uskaltaneet tulla kauppakeskuksesta bussilla kotiin, vaan vanhempien piti hakea heidät autolla.

− He eiv√§t uskaltaneet l√§hte√§ mihink√§√§n, vaan ajattelivat, ett√§ joku vaanii puskan takana. He ottivat ihan tosissaan sen viestin.

Viesti on levinnyt tänään Mikkelän koulua käyvien 8-10-vuotiaiden lasten WhatsApp-keskusteluryhmässä Espoossa. Lehtiö kertoo ilmoittaneensa viestistä koululle ja siellä aiotaan ottaa asia huomenna keskusteluun. Viestin alkuperä ei ole toistaiseksi selvinnyt.

− Ryhm√§√§n kuuluu iso jengi tytt√∂j√§. Joku ryhm√§ss√§ on saanut viestin ja se on l√§htenyt levi√§m√§√§n kovaa vauhtia.

Kuka viestin on laittanut alun perin liikkeelle, siitä ei Lehtiö tiedä. WhatsApp-viesteissä näkyy kyllä lähettäjän numero, mutta viesti on kiertänyt lapsiryhmässä jo yhdeltä toiselle ja kolmannelle. Siinä onkin selvittämistä, kuka laittoi viestin kiertämään.

Lehtiöt aikovat tehdä kummitusviestistä huomenna jopa rikosilmoituksen.

− Tyt√§r on j√§rkyttynyt ja meid√§n piti vaimon kanssa ottaa tytt√∂ mukaan t√§n√§√§n tanssitreeneihin, koska tytt√∂ ei uskaltanut j√§√§d√§ yksin kotiin.

Saitko tekstiviestin verottajalta? √Ąl√§ lankea ansaan!
www.uusisuomi.fi
24.6.2014

Suomalaisiin on tänään kohdistunut huijauskampanja, jossa kalastellaan sähköpostilla tili- ja luottokorttitietoja. Kampanja käydään verohallinnon nimissä.

Verohallinto varoittaa huijauksesta suomalaisia. Verottaja ei koskaan pyydä tilinumeroita, luottokorttien numeroita tai muita tietoja sähköpostilla eikä tekstiviestillä.

Huijari uskottelee kohteelleen, että tälle on tulossa veronpalautus. Tällaisen viestin saajan ei tarvitse reagoida viestiin mitenkään.

Poliisi varoittaa: √Ąl√§ tottele t√§t√§ tekstiviesti√§! Satojatuhansia euroja viety ihmisten pankkitileilt√§
www.uusisuomi.fi
19.6.2014

Kahden perintäyhtiön nimissä on lähetetty suomalaisille lukuisia tekstiviestejä, joiden tarkoitus on urkkia viestin saajan pankkitunnukset.

Helsingin poliisi varoittaa tekstiviestin saaneita huijauksesta, joka tehdään Lindorffin tai Svea Perinnän nimissä.

Huijauksessa uhrille lähetetään tekstiviesti, jolla kehotetaan tätä rekisteröitymään pankkitunnuksillaan perintäpalvelun verkkosivuille. Sivut näyttävät ulkoisesti luotettavilta, mutta eivät kuulu perintäyhtiöille.

Syöttämällä pankkitunnukset sivustolle, uhri luovuttaa ne huijarin käyttöön.
Useille suomalaisille lähetetty huijausviesti: "Sinulla on avoin lasku järjestelmässämme 03.04.2014 lähtien. Lain mukaan maksuhäiriömerkintä voidaan merkitä teille 17.06.2014. Lasku muodostuu muistutuslaskusta 5.00e + viivästyskulut 3.18e eli yht. 8.18 euroa on yhä maksamatta. Voit tarkastella tietojasi ja laskuja perinnän onlinepalvelusta www.sveaper.info Terveisin, svea perinta"

Poliisin mukaan pankkitunnuksilla on jo nostettu yli 300 000 euroa pikaluottoja uhrien nimiin. Pankkitileiltä on siirretty samalla noin 30 000 euroa ulkomaille.

Tällä hetkellä noin kymmenen ihmistä lankeaa päivittäin huijauksen uhriksi.

Helsingin poliisin tietojen perusteella uusi tekstiviestikampanja liittyy tänä keväänä aiemmin Postin nimissä lähetettyihin huijausviesteihin.

Törkeästä petoksesta epäillään parhaillaan noin kahtakymmentä ihmistä. Yksi henkilö on vangittu poissaolevana.

Jos olet langennut tähän vakuuttavaan huijaukseen, ota heti yhteys omaan pankkiisi mahdollisten rahansiirtojen estämiseksi ja pankkitunnustesi nollaamiseksi.

Tietojenkalastelijat iskevät nyt Suomen asiakastiedon nimissä.
www.iltasanomat.fi
3.6.2014

Suomen asiakastieto varoittaa tekstiviesteistä, joilla kalastellaan ihmisten pankkitunnuksia. Tekstiviestit lähetetään Suomen asiakastiedon nimissä, joten niitä on helppo luulla aidoiksi.

Tekstiviestissä ihmisiä kehotetaan siirtymään verkkosivustolle, jossa tiedustellaan näiden pankkitunnuksia "sisäänkirjautumistarkoituksessa". Asiakastieto sanoo, ettei se käytä viestinnässään tekstiviestejä.

Huijaus on hyvin samanlainen, kuin eilen uutisoitu Matkahuollon nimissä tehty huijausyritys. Samalla tekniikalla pankkitunnuksia on kalasteltu aikaisemmin myös Tullin, Itellan, verottajan ja perintätoimistojen nimissä.

Ei ole tiedossa, onko sama henkilö kaikkien kalasteluyritysten takana. Asiakastieto pitää tätä mahdollisena.

Asiakastieto on muun muassa yritysjohdon ja taloushallinnan tietopalveluyhtiö, joka muun muassa myy luottotietokyselyjä.

Vanhemmat huomio: Tällainen kauhuviesti kiertää lasten puhelimissa
www.ksml.fi
24.4.2014

‚ÄĚNimeni on Teresa Fidalgo. Olen haamu. Kyll√§, luit oikein. Kuolin vuonna 1983. En ole murhannut ket√§√§n, √§l√§ pelk√§√§. Mutta tulen murhaamaan juuri SINUT, jos et l√§het√§ t√§t√§ yli 10:lle! Eli jos et l√§het√§, t√§m√§n viikon sis√§ll√§, min√§ ilmestyn y√∂ll√§ huoneeseesi, ja her√§t√§n sinut. Her√§√§t, ja annan sanoa viimeiset sanasi ja sitten sivallan miekalla kaulasi poikki. Ai et usko? No googletappa nimeni.‚ÄĚ N√§in lukee lapsia pelottavassa kiertoviestiss√§.

Alakouluikäisten lasten älypuhelimissa kiertää Jyväskylässä karmaiseva ketjuviesti, jossa tapon uhalla kehotetaan jakamaan viestiä edelleen.

Eli jos et lähetä, tämän viikon sisällä, minä ilmestyn yöllä huoneeseesi, ja herätän sinut. Heräät, ja annan sanoa viimeiset sanasi ja sitten sivallan miekalla kaulasi poikki. Ai et usko? No googletappa nimeni.

‚Äď Kyll√§ min√§ tied√§n, ett√§ se on huijausta, mutta siit√§ tulee silti hirveit√§ ajatuksia varsinkin illalla, kertoo viidesluokkalainen tytt√∂.

Viestissä esiintyvä nimi Teresa Fidalgo tuottaa Google-haulla internetistä sekavan sillisalaatin kuvia ja keskustelupalstoja, joista aikuisenkin on äkkiseltään vaikea saada tolkkua. Kyseessä on kuitenkin tyypillinen kummitustarina, jossa päähenkilönä on tässä tapauksessa liikenneonnettomuuden uhriksi joutunut tyttö, joka palaa kummittelemaan.

Viime syksynä koululaisten puhelimissa kiersi Emma-viesti, jossa puolestaan väkivaltaan kuollut tyttö kertoi karmaisevan kohtalonsa. Myös tähän viestiin liittyi uhkaus äkkikuolemasta, ellei viestiä jatketa.

‚Äď N√§it√§ nyt py√∂rii lasten k√§nnyk√∂iss√§ ja ilmi√∂ liittyy nettikiusaamiseen, sanoo mediakasvatuksen asiantuntija Anri Leveelahti Suomen Vanhempainliitosta.

Suomen Vanhempainliitto on varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten yhteydessä toimivien vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö.

‚Äď Olisi t√§rke√§√§, ett√§ lapset uskaltaisivat kertoa t√§llaisista ¬≠asioista vanhemmilleen. Vanhemman ei pid√§ hermostua eik√§ lapsen pid√§ pel√§t√§ esimerkiksi puhelimen menett√§mist√§, neuvoo Leveelahti.
Ikärajoja helppo kiertää

Pienet lapset eivät ole kypsiä yksin kohtaamaan internetin ilmiöitä, jotka tunkeutuvat myös suljetuilta ja viattomilta tuntuviin Whatsapp-ryhmiin.

Leveelahti ei ole kuitenkaan kieltolinjan kannalla.

‚Äď Viestiminen n√§iss√§ palveluissa on etenkin nuorille arkea ja yksi keino olla yhteydess√§ kavereihin. Vanhemman kannattaa kuitenkin olla kiinnostunut lapsen mediaymp√§rist√∂st√§ ja ohjata pienen koululaisen median k√§ytt√∂√§.

Vanhemmat eivät ilman vaivannäköä pysy perässä ­nopeasti vaihtuvissa netti-ilmiöissä. Myös käsitykset palvelujen ikärajoista ovat hataralla pohjalla. Harva vanhempi edes tietää, että Whatsappin käyttäjäehdoissa ikärajaksi määritellään 16 vuotta. Palvelun käyttöönottorekisteröinti ei silti vaadi syntymävuotta, kuten Facebook, jossa ikäraja on 13 vuotta.

Facebookissakin sääntöä kierretään helposti: valehtelemalla. Kymmenien miljoonien käyttäjien valvonta ei kiinnosta palveluntuottajaa, käyttäjäehdot ovat lähinnä amerikkalaista juridiikkaa, jolla yritys turvaa oman selustansa.
Vanhempien pidettävä itsensä ajan tasalla

Jyskän koulun rehtori Markku Ahila kehottaa vanhempia kertomaan oman lapsen opettajalle sosiaalisen median ilmiöis­tä siinä missä koulukiusaamisestakin.

‚Äď Koululla on herkkyys ottaa vastaan tietoa ja se tarjoaa tilaisuuden pohtia asioita yhdess√§ sek√§ koululuokassa ett√§ vanhempien kanssa.

Kodin ja huoltajien vastuuta koulu ei silti korvaa, vaikka lasten Whatsapp-ryhmät muodostuvat usein koululuokista. Periaatteessa koko kännykänräpläys kuuluu vapaa-ajalle ei kouluajalle.

30 vuoden rehtoriurallaan Ahila on nähnyt monenlaisten ilmiöiden tulevan ja menevän lasten maailmassa. Puhelinten muuttuminen älylaitteiksi on luonut uuden tyyppisen tilanteen, joka tuntuu hallitsemattomalta. Vanhempien on silti pidettävä itsensä ajan tasalla ja ymmärrettävä myös, mihin he lapsensa saattavat, kun he hankkivat lapselleen älylaitteen.

‚Äď Jos lapselle ostetaan polkupy√∂r√§, h√§net opetetaan ensin ajamaan ja sitten k√§ytt√§ytym√§√§n liikenteess√§ ja ennakoimaan vaaranpaikat yhdess√§. Sama koskee periaatteessa √§lypuhelimen hankintaa, kiteytt√§√§ Ahila.
Kiertoviesti on elokuvasta reväisty

Teresa Fidalgo -kiertoviesti on ‚ÄĚkummitellut‚ÄĚ Facebookissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa jo muutaman vuoden. Hahmo on per√§isin portugalilaisen elokuvaohjaaja David Rebord√£on lyhytelokuvasta A Curva.

Kyseessä on kauhuelokuva, joka on olevinaan onnettomuuspaikalta löydetty ­uhrien kuvaama video. Elokuvassa kolme nuorta ajaa pimeällä tiellä, he ovat hauskalla tuulella ja huolettomia. Yksi nuorista istuu takapenkillä ja kuvaa koko ajan videokameralla. Yhtäkkiä tien viereen ilmestyy kalpea hahmo, nuori liftarityttö, jonka nuoret poimivat huolehtivasti kyytiin. Oudosti käyttäytyvä tyttö osoittautuu haamuksi ja aiheuttaa kolarin säikäyttämällä nuoret.

Rebordãon keksimä hahmo ja tarina liittyyvät laajaan White Lady -kummitustarinoiden kirjoon, joita kerrotaan eri versioina ympäri maailmaa. Niiden peruskaava on väkivaltaisesti kuollut nainen, joka palaa kummittelemaan.

Rebordão on poistattanut muun muassa Youtubesta tekijänoikeuksia rikkovia ­versioita hänen elokuvastaan.

Sarasvuon potkuista outo soppa Ven√§j√§ll√§: ‚ÄĚPyynt√∂ televisioon‚ÄĚ
www.uusisuomi.fi
19.3.2014

Jari Sarasvuon ja Johan Bäckmanin tekstiviestittelystä syntyi erikoinen sotku, joka kytkeytyy Ukrainan kansainväliseen selkkaukseen.

Venäläissivustoilla leviävässä, ihmetystä herättäneessä sitaatissa on kyse väärinkäsityksestä, sanoo juontaja-liikemies Sarasvuo Uudelle Suomelle.

Venäjän mediaa seuraava bloggaaja Jouni Snellman nosti keskiviikkona blogissaan esiin venäläisten uutissivustojen artikkelit, joissa kerrotaan Sarasvuon keskusteluohjelman lopettamisesta. Esimerkiksi pietarilaisen Lenizdat.ru-sivuston mukaan Sarasvuo olisi sanonut uskovansa, että Nelosen potkupäätöksen ratkaisi Sarasvuon tekemä Johan Bäckmanin haastattelu.

Johan Bäckman on kiistelty venäläismielinen mediahahmo ja Venäjän strategisen tutkimusten instituutin (RISI) edustaja Pohjois-Euroopassa. Sarasvuon haastattelussa Bäckman, joka on myös toiminut Krimillä Venäjän kutsumana vaalitarkkailijana, arvioi Venäjän Ukrainan-toimissa olevan kyse rauhanturvaoperaatiosta.

Sanavalmiilta Sarasvuolta kestää hetken päästä kärryille Uuden Suomen kertoessa sitaatista, joka esiintyy venäläissivustoilla. Sen mukaan Sarasvuo on "vakuuttunut" siitä, että ohjelman lopettamisen ratkaisi Bäckman-haastattelu.

‚Äď√Ė√∂ tota... ei, Sarasvuo sanoo aluksi.

Hän kiistää antaneensa haastatteluja venäläismedialle, vaikka yhteydenottoja on tullut. Alkuhämmästyksen jälkeen Sarasvuo kertoo, mistä lienee kyse. Hän sai maanantaina, potkujensa ehdittyä uutisiin, tekstiviestin Johan Bäckmanilta.

‚ÄďH√§n ep√§ili tekstiviestiss√§√§n, ett√§ n√§m√§ √§killiset potkuni liittyisiv√§t h√§nen haastatteluunsa, ja kysyi, voitko vahvistaa t√§m√§n, Sarasvuo kertoo.
‚ÄĚIlmankos Ven√§j√§n televisio l√§hestyi haastattelupyynn√∂ll√§‚ÄĚ

Sarasvuo repe√§√§ kymmenen sekunnin nauruun tajutessaan, mit√§ vastasi tekstiviestiin kiireess√§ ja v√§syneen√§ pit√§m√§ns√§ kymmentuntisen ‚ÄĚintensiivikoulutuksen‚ÄĚ j√§lkeen.

‚ÄďEp√§ilen, ett√§ ratkaisi, Sarasvuo sanoo nauraen.

‚ÄĚEp√§ilen, ett√§ ratkaisi‚ÄĚ tarkoitti Sarasvuon ajatuksissa sit√§, ett√§ B√§ckman-haastattelulla tuskin oli ratkaisevaa vaikutusta h√§nen Neloselta saamiinsa potkuihin.

‚ÄďSenh√§n voi tulkita my√∂s vahvistuslauseena, Sarasvuo tajuaa nyt.

‚ÄďMun ajatuksena on kuitenkin, ett√§ en usko, ett√§ t√§llaiset sis√§lt√∂p√§√§t√∂kset olisivat vaikuttaneet Nelosen p√§√§t√∂kseen, h√§n jatkaa.

‚ÄďToki B√§ckmanin osalta oli my√∂s sellaisia etuk√§teisajatuksia, ett√§ h√§nt√§ ‚ÄĚei saisi p√§√§st√§√§ ruutuun‚ÄĚ. Mutta min√§ halusin tehd√§ haastattelun, jossa Kreml saa kertoa kantansa.

Sarasvuo ymmärtää nyt viime päivien yhteydenotot Venäjältä. Johan Bäckmania käytetään venäläisessä mediassa usein Suomen-asiantuntijana ja uutisten lähteenä.

‚ÄďIlmankos Ven√§j√§n televisio l√§hestyi haastattelupyynn√∂ll√§. Tilanne heid√§n p√§√§ss√§√§n suorastaan tarvitsee t√§llaisia provokaatioita, Sarasvuo sanoo.

Vaikuttaa siltä, että Jari Sarasvuo on voinut päätyä osaksi venäläistä informaatiosotaa?

‚ÄďMieti nyt... Ei ehk√§ pit√§isi edes nauraa, Sarasvuo kommentoi.

Sarasvuo ei syyttele väärinkäsityksestä Johan Bäckmania.

‚ÄďH√§n on hyv√§ss√§ uskossa sen tekstiviestin l√§hett√§nyt. Mulla on ollut v√§h√§n kiire [vastauksen muotoilussa].

Laittomilla pikavipeillä neljä miljoonaa euroa
6.3.2014
www.iltalehti.fi

Iltalehti uutisoi marraskuussa 2011 nuoresta virolaismiehestä, jonka perustamia yrityksiä epäiltiin laittomasti myönnetyistä pikavipeistä ja poikkeuksellisen härskistä tekstiviestihuijauksesta. Laiton yritystoiminta jatkui rikostutkinnasta huolimatta aina kesäkuuhun 2013 saakka.

Poliisi pääsi virolaisnuorukaisen jäljille, kun kuluttajavirastoon alkoi tulvia yhteydenottoja miehen perustamiin yrityksiin liittyen. Yhteydenottojen perusteella yritykset olivat lähettäneet kuluttajille maksullisia tekstiviestejä, joihin vastaaminen oli myös maksullista. Laskua kertyi pahimmassa tapauksessa 200 euroa.

- Tämä on kyllä ihan omaa luokkaansa. En tiedä toista vastaavaa tapausta, tutkinnanjohtaja Hannu Männikkö Helsingin poliisin talousrikosyksiköstä myöntää.

Muun muassa Hetivippi- ja eCredit-nimillä toimineet yritykset saivat Etelä-Suomen aluehallintovirastolta kielteisen rekisteröintipäätöksen lokakuussa 2011.

Männikön mukaan yritykset myönsivät kielteisestä päätöksestä huolimatta lainoja ja perivät niistä korkoja.

- Tässä on jätetty noudattamatta aluehallintoviraston kieltoja lopettaa luoton antaminen, Männikkö sanoo.

Kuluttajaluottoja myöntävien yritysten on lain mukaan rekisteröidyttävä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin.

Kolme eri rikosta

Poliisi arveli tutkinnan alkuvaiheessa virolaisnuorukaisen hankkineen laittomalla yritystoiminnalla rikoshyötyä kymmenien tai satojen tuhansien eurojen arvosta.

Tutkinnan edetessä summa paisui kuitenkin huomattavasti tätä suuremmaksi.

- Puhutaan vähän vajaasta neljästä miljoonasta eurosta, Männikkö sanoo.

Virolainen Postimees-lehti uutisoi viime maaliskuussa Viron keskusrikospoliisin tehneen kotietsinnän virolaisnuorukaisen yrityksen toimitiloihin Tallinnassa.

- Suomen poliisi on tehnyt asiassa yhteistyötä Viron keskusrikospoliisin kanssa ja he ovat saaneet tietyn määrän omaisuutta takavarikoitua, Männikkö sanoo.

Poliisi epäilee 24-vuotiasta virolaismiestä kolmesta eri rikoksesta: luotonantajarikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja markkinointirikoksesta.

Männikön mukaan rekisterimerkintärikoksen osalta kyse on kaupparekisteriin merkitystä bulvaanista.

Hulppeaa elämä

Postimees-lehden mukaan pikavippihuijauksesta epäilty virolaisnuorukainen on elänyt hulppeaa elämää, johon kuuluu muun muassa kalliita luksusautoja.

Viron johtava talouslehti √Ąrip√§ev listasi toissa vuonna virolaisnuorukaisen omaisuuden arvoksi noin viisi miljoonaa euroa.

Lehden mukaan miehen nimissä on muun muassa yli 300 000 euron arvoinen Lamborghini.

Poliisin esitutkinta on loppulausuntoja vaille valmis, ja Männikön mukaan tapaus siirtynee huhtikuun aikana syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Miehen pilailulla karu seuraus ‚Äď 18 kuukautta vankeutta
30.1.2014
www.stara.fi

Joskus harmittomiksi kuvitelluilla pilapuheluilla saattaa olla varsin kalliit seuraukset. Tämän sai oppia Yhdysvaltain Havaijilla asuva mies, joka yritti alkoholin vaikutuksen alaisena kostaa kämppäkaverinsa tekemän käytännön pilan varsin hurjalla tavalla.

Humalassa ollut Timothy David Hershman -niminen mies soitti viime vuonna FBI:n toimistoon. Hän kertoi toisen miehen aikovan kaapata Alaska Airlines -lentoyhtiön lentokoneen. Viranomaiset pidättivät Konasta Seattleen matkalla olleen, Timothyn kuvailuihin sopineen miehen. Poliisit tajusivat kahden tunnin kuulustelun jälkeen kyseessä olleen pelkkä pila.

Pila ehti saada varsin suuret mittasuhteet, sillä viranomaiset olivat hälyttäneet Seattleen matkalla olleen lentokoneen turvaksi kaksi Oregonin kansalliskaartin F15-hävittäjälentokonetta. Timothy David Hershman tunnusti oikeuden edessä tekonsa, ja kertoi halunneensa vain kostaa hänen autoonsa kalan sisäelimiä levittäneelle kämppäkaverilleen tämän teon. Associated Press -uutistoimiston mukaan Timothy tuomittiin teostaan 18 kuukaudeksi vankeuteen.

Kännykkähuijaus uutisia
avaa tiedosto
Vuosien 2006-2013 kännykkähuijauksia ja piloja uutisina .pdf muodossa.

Lataa ja lue. 
 
 


Uutisia

01.09.17 Kaivinkoneita tilattu ty√∂maille, joita ei ollut olemassa ‚Äď Poliisi kehottaa varovaisuuteen

28.08.17 Kouvolan Veden nimiss√§ on soitettu huijauspuheluita ‚ÄĒ poliisi kehottaa kuluttajia tarkkaavaisuuteen