Nokian testipuhelimia
Pienimuotoisia testejä on tehty joillekin puhelimille. Lähinnä normaaliin käyttöön liittyviä ärsyttäviä ongelmia ja pulmia käyty lävitse mihin moni törmää. Alla puhelinmalleja, ehkä joku niistä on omaanne vastaava.

Lumia 710
Oliko Lumia jo 2011 menneen talven lumia vai ei. Siltä se näytti ja alku ei luvannut hyvää. Nyt tosin tämän mallin myötä on pakko kehua nopeutta ja erilaisten toimintojen kanssa pelaamista. Sovellukset toimivat suht liukkaasti, ne minkä nyt on haluttu toimivan. Mikään muu ei sitten toimi välttämättä millä tekisikin jotain vähänkin järkevämpää.

Puhelin on kätevän kokoinen, helposti sujahtaa povitaskuun. Paino hivenen rassaa, jos pitemmästi joutuu pitämään. Sängyllä makoillessa on mukava katsella kaikenlaista netistä. Tosin kuvan koko rajoittanee paljonkin asioita, aina ei vain jaksa muuttaa suuremmaksi kuvaa tms. vaikka se näppärää olisikin tai jotkin videot vain eivät toimi tai radioasemat eivät aukene. Voi edellyttää jonkin asentamista. Sormien rasva näkyy näytöllä puhelimen pimetessä, harvoin haittaa loppujen lopuksi. Kansi ei aukea maallikolle helposti, näppäryyttä tarvitaan. Kannattaa valita mielummin kahdella sim-kortilla pelaavien sellanen puhelin mihin ne kaksi myös saa.

Jotkin uutisissa olevat testit eivät avaudu tai vaikkapa et voi maalata tekstejä ja siirtää yhtä kätevästi linkkiä jonkun ulottuville kuin tietokoneen kanssa tekemällä. Foorumeille kirjoittelu kuten tekstiviestitkin on nopeudesta ja tarkkuudesta työlästä, joten anti voi jäädä niin pieneksi ettei sitä viitsi alkaa kirjoittelemaan. Muunmuassa valikossa ei saa tekstien ehdotuksia, tutummin T9:iä pois päältä. Etsiminen on niin haasteellista, ettei käytännössä toimintoa ole olemassakaan. Lauseen jälkeen huomaat "Maken" muuttuneen vaikkapa "Kakeksi", alkaa ärsyttävä korjaaminen. Lisäksi välillä voi tulla ylimääräisiä välilyöntejä joihinkin kohtiin.

Maililla voi antaa vastauksen maksimissaan, mutta siihen se jääneekin. Surffailuksi sopivaa kuten muutkin. Merkillepantavaa oli soveltuvuus chattailyyn. Esim. Skype ja Messenger on ulkoasultaan hiukan liian hienoksi tehty, nyt joutuu sivukaupalla selaamaan, että oikea tyyppi sattuu kohdalle. Selaaminen vaikka liukasta onkin, jonkinverran ärsyttää.

Puhelin voi alkaa itsekseen selaamaan jotain, hypätä sivuilta toiselle, jolloin joudut palauttamaan takaisin lähtötilanteeseen. Korvanappeja en tule käyttämään, Wlan ohjasi Skype puhelussa korvalle lämpöä mukavasti. Bluetooth ei tue useimpiakaan puhelimia ja tv-laitteita, joten sen käyttö jää hyvin vähäiseksi. Ihan kuin joka keittiössä pitäisi olla shamppanjavispilä, yhtä tärkeä ja tarkoituksenmukainen.

Kamera on yll√§tt√§v√§n hyv√§ kokoonsa n√§hden. Mutta liki 4 vuotta vanhan Nikonin 1200‚ā¨ k√§ytt√§j√§n√§ ihmettelen miten surkeita kameroita voi olla, jos jonkun mielest√§ pokkarin kanssa kilpailee. Ehk√§ l√§hinn√§ kuvien esilletuonnissa esimerkiksi Skydriveen. Miss√§√§n nimess√§ kuvat eiv√§t ole edes verrattavissa kyseiseen pokkariin. Vuosia vanha pokkari pesee mennentullen vaikka mik√§ olisi asetuksissa ihan mill√§ tasolla vain ja et√§isyydell√§. Kuvista tulee esimerkiksi rakeisia ja v√§√§rin valottuneita. Asetuksia ei kukaan jaksa alkaa l√§iskim√§√§n joka kuvan kohdalla, k√§tev√§√§ tai ei, joutuu sitten muuttamaan vaikka Photoshopilla lopputulosta haluttuun muotoon ja kokoon. Tietysti n√§in tekee kuvilleen monikin, kuka tusinatavaraa jaksaa katsella jostain reissuista sivutolkulla. Aikanaan diojakaan ei jaksanu reissuista porukka katsella. Kuvia oli l√§iskitty tilanteista ja asioista mill√§ ei ole mit√§√§n merkityst√§ tai hauskaa edes. Nyt kun olisi kuvaukseen ty√∂kaluja, niin vois edes valikoida tarkemmin mit√§ s√§ilyttelee.

Videot Skydrive käsittelee automaattisesti hyvin kehnolle laadulle siirron yhteydessä. Lisäksi videoiden siirto järkevästi kaapelilla vaatii lähinnä "insinööritason tietämystä", jotta laatu säilyisi. Minään USB-tikkuna muistia ei saa toimimaan ainakaan helposti. Verrattuna Android puhelimiin, hyvin tavalliset asiat ovat huomattavan hankalia toteuttaa halutulla tavalla.

Androidien kaltaista sekoilua asennetuissa ohjelmissa en havainnut. Tosin samankaltaista kyselyä aiheuttaa maallikoille muunmuassa Wlan:in käyttö, "mistä tietää, ettei ulkomailla puhelin varmasti harrasta roamingia mielummin". Tai "miten vaikkapa sähköpostin saa kätevästi laitettua puhelimeen". En käsitä miksi sellasta pitäisi saada mihinkään mikä voi kadota, asetukset on maallikolle hankalia vieläkin. Miksi ei riitä pelkkä sähköposti ja salasana ja paikka missä on. Tehkääpä sellainen palvelu mikä toimii ilman kyselemistä. Sähköpostit kannattaisi pitää verkkomaileissa, näin vältytään turhilta siirroilta ja viestien katoamisilta. Toki IMAP sen puolesta POP3 parempi on käyttää, mutta miksi ei voisi selaimen suosikkeihin laittaa verkkosivua salasanoin valmiiksi, niin että kun klikkaat, päädyt suoraan mailiin. Nyt ei voi laittaa edes suosikkeihin kahden eri kotisivun alla olevaa Webmailia, koska IE selain antaa suosikkeihin automaattisesti lyhennetyn nimen ja haluaa korvata edellisen. Nykyisellään joutuu vieläkin käyttäjätunnuksen ja salasanan laittamaan käsipelillä.

Zune ei kaiketi toimi. En tiedä mitä merkittävää lisäarvoa koko softalla on, kun sen koneeseeni asensin 7.8 päivittääkseni. Zune ilmoittaa päivitysten olevan ajatasalla, 7.10 ja se siitä. Joukko hienoja ohjeistuksia miten ei tarvitse kuin piuha laittaa koneeseen. Latasinko koneelle jotain 100 megaa käsittävän softan ihmetelläkseni ettei ole uusia päivityksiä vai mistä merkittävästä lisäarvosta on kysymys? Synkronoinnistako?

Todella rankka buki on huomattu. Joko sen operaattorin tiedossa tietoisesti tai sitten ei, Venäjällä asioidessa on ainakin näin epäiltävä. Puhelin voi roamingia harrastaa itsekseen vaikka olisi verkkovierailu esto päällä. Sama ongelma voi esiintyä muissakin Lumioissa. Puhelin kertoo manuaalisesti valitun kotimaan verkon, silti viestiä pukkaa toisesta verkosta hintatietoineen. Onneksi näin tapahtuu ensin ja jää joku päivämäärä ja kellonaika mihin vertailla. Puhelimessa näkyy asetuksissa selvästi mikä operaattori on valittuna ja sieltä missä sen voi valita. Kun puhelin on tiltissä, ei vaihdu operaattori. Ylimmällä rivillä samaisessa valikossa näkyy mikä siellä todellisuudessa on. Ratkasu, käytä puhelinta kiinni... avatessa puhelin etsii syötetyillä asetuksilla verkot ja tilanne nollautuu. Varaudu ikävään yllätykseen laskun osalta, jos et heti huomannut. Datansiirto jää helposti päälle monillakin. Niissä paikoissa missä on Wlan, se saattaa pelastaa päällä ollessaan ettei laskutusta pääse muodostumaan.

Paljon on plussaa, mutta rankasti tulee miinuksia, kun pitää alkaa oikeasti tekemään jotain. Edes soittaminen ei ole helppoa, joudut valikkojen syövereihin ja mainostuksen uhriksi ennen kun saat puhelinnumeron edes esille. Siksi käsitettä puhelin ei voi pitää edes kovin älykkäänä vertauksena. Helposti ajautuu törmäyskurssille, ettei asiat hoidukaan kuin koneella konsanaan, mutta voisi nyt edes yksinkertaisimmat asiat hoitua. Kaikenkaikkiaan puhelin on viihdekäyttöön selvästi, eikä mikään työjuhta. Kaikki mikä liittyy työhön, voi unohtaa. Mitään asioita niitä helpottaakseen ei ole osattu ajatella. Kuka nyt Hotmailin työmailiksi haluaisi edes tai vaikka Facebookin tärkeiden viestien välitykseen? Maailma ja aikuiset ei toimi vieläkään niin vaikka puhelimet toimivat.

Nokia N8
Pätevän ja kätevän oloinen. Näyttö toimii hienosti ja nopeasti reagoi paineluun selaillessa. Ulkonäössä ei moitittavaa ja tuntuu kivalta pitää käsissä. Ei farkun taskuun sujahtavaa mallia alkuunkaan. Näyttöjä ja tiputtelua saa varoa melkoisesti. Siksi luontevinta on pitää puhelin omassa suojakotelossaan.

Valikoissa liikkuminen on siis vaivatonta ja tuntuma tarkka. Tekstiviesteissä sain kaatumaan ennustavan tekstinsyötön kuten 10 vuotta vanhoissa puhelimissa Nokian 6510:ssä aikanaan. Sen myötä katoaa tekstitkin, joten pitkiä viestejä tallettamatta ei kannata kirjoitella. Eli "eipä ole Nokia sitäkään saanut vielä kuntoon". Tosin vaikka laite on eri, jonkun järjettömän virheen tuoma seuraus toistuu. Nokia, saatteko sitä koskaan kuntoon?

Näytöltä tekstiviestiä kirjoittaessa pystyasennossa takeltelee nopeasti kirjoittaessa ja kirjoittaminen on raskasta. Nokia 1100 on tuohon verrattuna kuin sarjatulikone. Vaakatasossa näppäimistöllä on omat puutteensa, ne koskevat numeroita, erikoismerkkejä tms... Sen vuoksi kirjoittelu voi hidastua.

Netin käyttö on helppoa ja vaivatonta. Näyttö mukautuu mukavasti kotisivuihin multitouch toiminnolla levittäessä tai kaventaessa. Sujuva selaus ja surffailu onnistunee jälkeenpäin tehdyin toimin. Sormi näytöllä osuu helposti oikeisiin valintoihin. Mutta eniten moittisin puhelimen epäselviä painikkeita nettiä selattaessa ja valikkoa tarvitessaan näytön sivuun ilmestyessä. Symboleista ei tajua aina mitä tapahtuu, kun painaa. Kuitenkaan ei mitään niin järisyttävää etteikö voisi kokeilla ja huomata asian.

Videoiden ja kuvien toisto onnistunee erinomisesti ja jos tekstiviesti asian saa korjattua mikä on selvä bugi, puute, häiriötekijä, niin ei muuta kuin puhelinostoksille. Ainoa miinus on hinta sen jälkeen ja paljon muita pieniä bugeja sisältävä laitos.

Nokia N97 mini
Todella laadukkaan oloinen bisnesmiehen monitoiminen työkalu. Näppäimet liukuvat kätevästi esille ja näyttö on selkeä. Kalenterit ym. pienet lisätoiminnot toimivat varmasti samalla tavalla kuin muissakin puhelimissa.

Navigaattorin toiminta oli mukava lisä. Heti näkee oman sijaintinsa ja kuvaus on sen verran tarkka ympäristöstä, ettei ongelmia tule hahmottaa jos seuraava katu olisi vieressä etsittävänä ja olet parin kadun päässä.

Siihen se kehu p√§√§ttyykin. Tekstiviestit voi kirjoitella kahdella eri tavalla. Kosketusn√§pp√§imist√∂ on tunnoton ja huono siihen hommaan. Sit√§ tulee helposti paineltua muutakin. Qwerty n√§pp√§imist√∂lt√§ kirjoittaessa joutuu hakemaan tiettyj√§ toimintoja. √Ą√§:t ja √Ė√∂:t esimerkiksi tulee pienen viiveen kanssa.

Netin käyttöön päästiin tällä kertaa "defaulttina". Näyttö siis on hyvä ja kiva katsoa, mutta käsittely on hyvin kankeaa. Sivujen selailu, surffailu ja liikkuminen sivustoilla ei anna aihetta hurraa huudoille. Ylös tai alaspäin vieminen takkuaa ja zoomaus pyrkii päälle välillä.

Kameran toiminta oli surkean pokkarin luokkaa, mutta kuvat kelvollisia bileiltojen piristyksin jälkeistä päivää ajatellen. Kankeahkoa käyttöä ja puhelin "mietti" joitakin kuvia tolkuttoman kauan. Kameran "optiikan" ulottuminen on tökerön oloinen toteutus ja naarmuuntuu melko varmasti nopeasti.

Päivityksiä olisi varmasti yllinkyllin, mutta mikä idea siinäkin on? Sitoa ihminen päivityshelvettiin. Muutenkin pitäsi ajatella toimintoja, jotka olisivat automatisoituja hyvin pitkälle. Päivityksiä näppäiltäessä puhelin kertoo kuitenkin jotain vielä asetuksia tms. puuttuvan minkä vuoksi ei onnistu päivitys. Voi jee! Vai sainko vain tukkoon puhelimen tälläkin kertaa alta viiden minutin.

Nokia C5
Tyylikäs ja kalliilta vaikuttava kameralla varustettu peruspuhelin. Pullottava näppäimistö helpottaa, toisaalta voi vaikeuttaa käyttöä. Hiukan liukas käyttää ja kaksi pientä näppäintä tekevät tekstiviestin kirjoituksen konstikkaaksi. Tottumattomalta käyttäjältä kulunee tovi löytää erikoismerkit tai "back". Automaattisesti tekstiviesti tallettuu puhelimen syövereihin, mikäli sattuu poistumaan punaisella näppäimellä. Nopeasti viestiä kirjoitaessa juuri näin voi käydäkin useasti. Näppäimet reagoivat herkästi ja ei sovi siihen tiukimpaan farkun taskuun ainakaan. Voisi kuvitella helposti näppäimien aukeavan ja soittojen lähtevän. Tältä osin koko lukuunottamatta ohuutta ja paino tuntuu miinukselta myöskin käsitellessä. Tätä puhelinta ei passaa tiputella, särkeminen tuntuu turhankin helpolta. Käsissä mukana kuljettaminen on epävarmaa. Puhelimelle olisi oltava kuljettamisen kannalta jonkinlainen vyölaukku suotavaa.

Auringossa käyttö voi olla ärsyttävää kuten Nokian puhelimissa se on ollut vikana jo pitkään.

Valikossa selaus ja liikkuminen tuntuu vaivattomalta ja mutkattomalta. Nettikäyttöön ei päästy tällä kertaa. Toimintoja tuntui olevan monipuolisesti niitä erittelemättä ja tätä voi suositella satunnaiselle käyttäjälle, jotka kaipaavat sitä tiettyä tyylikkyyttä puhelimeltaan, sopivasti ominaisuuksia eikä hintakaan hirvitä. Päällisin puolin mitään erityisen huomautettavaa, kiitettävää tai yllättävää en löytänyt.

Nokia 6630
Selvästi sekapäinen valikoiltaan ja liikaa nappuloita. Yhteensä tuloksena on ärsyttävää takkuamista ja palaamista takaisin. Väärään nappulaan painaminen alkaa ärsyttämään 2 viikon käytön jälkeen viimeistään. Puhelin ei sovi oikein taskuunkaan ja sitä on ärsyttävä suorastaan raahata mukanaan. Iso näyttö puolestaan on vaarassa hajota pudotessa ja pleksi olisi vaihdettava säännöllisesti. Pleksi kuluu äärettömän helposti juuri taskuissa pidettäessä. Tekstiviestin kirjoittaminen sujuu erittäin huonosti juuri virhepainamisen vuoksi. Selvästi välttelen koskemasta sen enempää, kun perusasiat on saatu laitettua.

Puhelimen ja kaapelin välinen yhteistyö tietokoneen kanssa ei tuo toivottua lopputulosta. Liki tunnin yrittämisen jälkeen kiikutin kaapelin kauppaan suosiolla takaisin ja hain bluetoothin. Sama homma, ei toimi. Yhteyttä on erittäin vaikea saada toimimaan Suiten avulla ajureiden ja kaiken muun ollessa kunnossa. Napsimani koekuvat jäivät saamatta. Epäilen syyn olevan ennemmin puhelimessa, joka kuuluisi resetoida tai softata uudestaan. Tietysti kuvat menevät tässä Nokian oravanpyörässä taatusti hukkateille.

Pitemmässä käytössä esiintyy ongelmia muistin ollessa täynnä tai lähes täynnä. Tämä tarkoittaa lokitiedostojen täyttymistä. Puhelin kerää roskia, käy jumittamaan ja hidastuu toiminnoiltaan. Tekstiviestin jota olet voinut kirjoittaa pienen ikuisuuden, katoaa, kun joudut resetoimaan puhelimen. Lokitietojen ollessa pullollaan, ei onnistu viestin talletus.

Selittämättömät puhelut joita koskaan ei ole tullut, ovat myös rasitteena. Puhelin voi olla koskematta vaikka koko illan ja sen jälkeen ilmeisesti puhelin kaivaa muistista jonkun vanhan vastaamattoman puhelun ja lykkää samalla hetkellä sen päivämäärän ja kellonajan mikä puhelimessa sattuu olemaan. Viimeksi aavemaisia viestejä ja puheluita ilmaantui aikanaan Nokian 7110 mallissa liki vuosikymmen sitten. Nokian ensimmäinen, täysin sekoileva puhelin. Tässä mallissa juuri ominaista oli jopa poistetut 2-3kk päästä ilmaantuvat tekstiviestit.

Navigoressa ei ole kehumista. Puhelun tullessa, katkoo tai saattaa seota. Käynnistyminen vie pienen ikuisuuden. Kerrassaan kamala puhelin. Hyvää oli ainoastaan akun pitkä kesto, jo lataaminen ärsyttää, kun siihen pitää koskea.

Nokia 6300
Korea kuin mikä, lipevän liukas pinnaltaan, helposti särkyvän oloinen ja käteen sopiva. Puhelin on ohut, mutta liian pitkän oloinen mennäkseen farkun taskussa mukavasti. Puhelin kuitenkin on kestävä tiputeltava ja juuri paksuuden vuoksi helpompi pitää farkun taskussa. Puhelin on naisten mieleen jostain syystä. Joten luulo osoittautui käytössä vääräksi.

Softa toimii nopeammin kuin Nokia 6233 vaikka puhelin muuten on täynnä. Pientä viivyttelyä valikoissa. Tekstiviestien kirjoittelu ei takkua juurikaan. Tosin se on toiminnaltaan samantyyppinen Nokia 6233 kanssa. Puhelin tuntuu kaiken kaikkiaan olevan selkeästi parempi. Tekstiviestien kirjoitus on kuitenkin näppäimistönkin vuoksi hankalaa, eikä näin ollen sovellu nopeaan käyttöön ollenkaan. Puhelin on kiikkerä ja tasapainoton. Pitänee muistaa, että nopeaan tekstiviestien kirjoitukseen kuuluu kahden käden sormien käyttö. Tässä mallissa kynnet on aika suotavia ja yhden käden tekniikka. Näytön koko on hyvä ja riittävän selkeä.

Lähinnä kummallisin juttu kävi, kun puhelin oli päällä 2kk putkeen. Ei tullut yhtään viestejä loppuvaiheessa. Puhelin oli bootattava, jonka jälkeen saapui liuta viestejä.

Nokia 6233
Puhelin, joka on paksu ja painavan oloinen. Kuoret hiukan narskuvat vaikka kuinka varovasti käteen ottaisi. Ulkomuodoltaan jotenkin tyylikäs tiiliskivi ulkoreunoistaan. Päätyreunat on pyöristetty, mutta ei tätä farkun taskuun laittaisi. Sujahtaa hyvin nimenomaan taskunpohjalle. Ehkä hiukan antaa sen kuvan, että tippuessaan vaurioituu kunnolla. Krominen reunus on aina rasvaisen oloinen, puhumattakaan koko puhelimen etupuolesta. Kameran linssin naarmuuntumista on koitettu estää tekemällä pieni syvennys, mutta juuri sellainen puhelin, joka ei paria ylimääräistä kolikkoa edes taskuun samaan aikaan kaipaa. Simmin vaihteluun ei sovi tämäkään puhelin todellakaan, jos kaksi sattuu olemaan.

Näppäimien tuntuma on kuin muillakin samantyylisillä nokialaisilla, mutta tekstiviesteihin parempi. Siihen kehut loppuivatkin. Tekstiesteissä samat suorastaan perkeleelliset ominaisuudet kuin halvassa Nokian 2610:ssä, suunnattoman ärsyttävä. Iso näyttö kuitenkin pikkusen edes korvaa tätä puutetta. Ehkäpä tässä ei niin äkkiä sormi joudu kuitenkaan punaselle luurille. Viestihän tunnetusti lentää heti luonnokset kansioon tai taivaan tuuliin joskus.

Näyttö on iso ja selkeä. Kellonaikaa, kenttiä ja akkua ilmoittavat toiminnot näytöllä eivät ole selkeitä. Kuva kännykän ottamaksi ihan hyvä. Hämäräryys vaikuttaa heti kuvan laatuun niinkuin oli odotettavissakin. Kuvien selailu on mukavaa. Mikki on hyvä ja puhe tarttuu selkeästi videoihin autollakin ajettaessa, auton taustamelusta huolimatta.

Softan puolesta ainakin heti huomauttamista. Noin viiden minuutin näpelöinnin jälkeen onnistuin toistamaan bukin epämääräisesti toimivassa mp3 soittimessa. Selattaessa biisejä, saattaa puhelin heittää Nokia tunnarin soittoääneksi itsekseen. Täysin käsittämätöntä, lieneekö saman sarjan vehkeissä muissakin samoja ongelmia. Videoissa menee todella kauan avata ja sulkea, lisäksi puhelin boottaa itsensä välillä videoiden selauksen ja avauksen yhteydessä.

Nokia 6020
Käyttöönotto ei ollut sujuvaa. Sim-kortin kanssa pelaaminen on tehty hiukan hankalaksi. Samoin oli pakko lukea käyttöohjeesta miten vekotin lähtee päälle. Painaminen punaisesta luurista ja sivulla olevasta pikayhteys näppäimestä ei tuonut toivottua lopputulosta. Anteeksi voidaan varmaan antaa, kun kuoressa normaalisti päällä on käynnistys logo. Tässä yksilössä se oli pois pyyhkiytynyt, joten ohjeistus lienee paikallaan. Nokialla on useita eri tapoja käynnistää ylipäätään puhelin.

Tatti näppäimistössä on puolestaan valikoissa liikkumiseen erityisen hyvä. Valikot liikkuvat liukkaasti. Kestävyys ja kokemus tateista on vähän niin ja näin. En luottaisi, jos tarkoituksena on pitää farkkujen taskussa vaikkapa. Aukeaminen näppäinlukosta on herkkää ja juuttuminen farkkujen poimuihin saattaa hajottaa nopeallakin aikataululla tatin.

Pitemmän aikavälin kokeilu paljasti ikävän yllätyksen. Aina pitää katsoa, ettei puhelimen muistissa ole kuvaa, jonka puhelin lähettää listassa ensimmäiselle olevalle henkilölle, jota ei todellakaan halua lähtevän liikenteeseen! Myöskin erittäin pitkällä aikavälillä puhelin saattaa hävittää valikon kuvat ja ne palautuu boottaamalla puhelimen.

Tekstiviestien kirjoittelu on pikkusen jäykähköä vaikka näppäimet tulevat melko hyvin esille. Kameran laatu on huono ja äänenlaadussakaan ei pahemmin kehumista, muttei liiemmin moitittavaakaan. Taustakohina, epäjatkuva lähetys puhelussa on keskimääräistä voimakkaampaa. Koko ja muoto on hyvät ja käteen sopiva, pieni epäsuhta painoa ajatellen. Kulmikkuutta koitettu minimoida kuitenkin. Joten sujahtaa hyvin taskuun. Tatti on se ainoa mikä tökkii silloin siis. Jos ei parempaakaan ole, niin kyllä tuota käyttäisi. Resetointi on pakko tehdä kuitenkin ja pelätä softan jumiutumista joskus.

Kuoren alta tutkiessa on mahdollista vaihtaa kaksi lediä, jotka osoittaa näppäimistölle. Väritystä voi muuttaa vaikkapa jäänsiniseksi feidautuen.

Nokia 5030
Puhelimen käyttöönotto voi olla haaste. Elämäni tiukin kuori avattavaksi, kun kyse on pelkän SIM-kortin tunkemisesta laitteeseen. Sama pulma on sadoilla tuhansilla muillakin. Koskapa käsipelillä ei kuori auennut, oli käytettävä auton avainta, jolla tölväistessä puhelimen kuoriosan muovipidike taittui puoliksi ja kuori vaurioitui. Jopa avainta apuna käyttäen, meni minuutti keksiä miten kuori oikeastaan lähtee auki. Saas nähdä kuinka tulee kestämään pitemmällä käytöllä. Puhelinta ei ole tehty ainakaan kahdella kortilla pelaavan kannalta helpoksi.

Puhelin on suhteellisen ohut, reunat pyöristetyt, hiukan halvan tuntua, kun näppäimistöä peittäisi ohut muoviläpyskä kauttaaltaan. Tyylikkään näköinen ja sujahtaa taskuun näppärästi. Taskulamppu on laajalle levittyvä, riittävän kirkas 21:9 fiilistelyllä rakennettu.

Käyttönotto noin muuten on sujuvan helppoa. Ainoa todella pitkä miinus tulee tekstiviestiä kirjoittaessa näppäimistön takkuamisesta. Epämääräisesti sohien tottuneeltakin kirjoittajalta tuli 50% virheitä viestin. Aivan tunnotontonta ja näppäily on äärimmäisen tarkkaa puuhaa, puhumattakaan jäykistä näppäimen painalluksista. Tätä myöden peukaloon suorastaan kasvaa uudet lihakset. Sormet kipeytyivät jo kolmatta viestiä ährätessä. Tosin pitää muistaa puhelimen kuoreen tuhraantunut viisi minuuttinen, jonka jälkeen sormen päät olivat aivan tunnottomat. Pitempiaikainen seuranta osoittaa Nokian epäonnistuneen täydellisesti tekstiviestien kirjoittelun suhteen. Vaikka olisi miten etevä kirjoittamaan, niin se ei vain onnistu virheittä koskaan. Suhteellisen sujuvaksi opettelu vienee aikaa 2kk, jotta sormet muistavat asennot, painallusvoiman ja painalluspaikan.

Puhelimessa on herätyskellosta alkaen kaikki perustarpeelliset työkalut. Radio on hauska lisä ja harvinaisena lisänä, ei tarvitse kuulokkeita. Kovaa pöytää vasten ääni pehmeni, toi kaikupohjaa ja selkeytyi huomattavasti. Dynaamisempi kuin että olisi "air free:nä". Pehmeä alusta puolestaan pehmentää diskantin terävää ja rasittavaa ääntä. Tyynyllä tai sohvanojaa vasten kuulostaa huomattavasti siedettävimmältä. On/off näppärästi sivussa olevasta napista. Kuitenkin radion kuunteleminen on erittäin rasittavaa korville, suorastaan väsyttävää.

Puheääni puheluissa puolestaan mikistä kuuluu kuin purkista, ei ole erityisen selkeä aluksi. Miinusta keräsi myös hetkittäinen tarkistelu, että onkos luuri korvalla vai ei.

Näyttö on selkeä ja kirkas päivälläkin tosin kuin Nokia 2610 surullisen kuuluisassa puhelimessa. Auringonpaisteessa tekstiviestien kirjoittelu ei onnistu ja varjoa joutuu hakemaan. Joskin katselukulmaakin joutuu hakemaan, eikä hommaa helpota teemojen pakollisuus. Latauspistoke on sivussa, mutta miksi kummassa kaikki pitää peittää jollain onnettomalla kumin tai muovin viritelmällä, joka ei tule kestämään renkkaamista. Kuitenkaan merkittäviä pulmia noissa ei ole ollut, niin että peittää tarvitsisi.

Erikoisuutena kaikesta mahdollisesta juuri tämä malli saa ihmisen luulemaan hetken, että puhelin soi. Puhelin on kauttaaltaan joka sormen näpäykseen reagoiva. Tärähdys tuntuu taskussa vaikka housun päältä vain kokeilisi, missä puhelin on.

Softa voi seota Pin-koodia kysellessä. Ei hyväksy asetettua Pin-koodia mikäli puhelin on ollut pitkään päällä. Voi myös olla hyväksymättä Puk-koodia. Ainoa tapa selvitä tilanteesta on vaihtaa kortti toiseen puhelimeen ja avata SIM-kortti. Sen jälkeen kannattaa jättää Pin-koodin kysely pois mikä heikentää tietoturvaa aika lailla.

Nokia 2610
Ensimm√§iseksi kehuisin tyylik√§st√§ etu ja takapuolta. Puhelin vaikuttaa arvokkaammalta kuin onkaan. Puhelin maksoi 80‚ā¨, mutta saiko sill√§ vastinetta rahoilleen? Mielest√§ni ei. Puhelin on kovin kolho. Ei istu oikein varmaan kenenk√§√§n k√§teen reunojensa vuoksi. Pinta on hyv√§, pit√§v√§, ei liukas, mutta kulmikkuus pilaa kaiken, puhelinta on suorastaan √§rsytt√§v√§ tunkea farkkujen taskuun.

Jos pitäisi puhelinta suositella, suosittelisin vain hinnan puolesta kakkospuhelimeksi.

Nokia on vaikeuttanut esimerkiksi tekstiviestien kirjoitusta hankalammaksi uusissa puhelimissaan yleisesti. Viesteihin pääsee nakuttamalla monta kertaa ja ensin olisi valittava numero. Sen voi tietysti jälkeenpäinkin valita. Tätä en kuitenkaan tee, koska jotenkin tuntuu siltä, että varsinaista viestiä olen tottunut kirjoittamaan ensin. Ominaisuudesta johtuen, ei olla ajateltu, että viesti rullaisi ympäri. Eli pääsisi näppärästi alkuun katsomaan ja tarkistamaan viestin sisällön, ettei mitään unohtunut. Ainoa reitti on palata takaisin, koen kolmen sivun mittaisen viestin jo turhauttavana. Ensin rullaat ylös asti ja sitten takaisin alas, koska ylöspäin mentäessä ei sujuvasti käy lukeminen kuitenkaan.

Vain vanhassa Panasonic G400, joka oli kokonsa puolesta yksi pienimmistä 1996 GSM:stä, on saman tyyppinen, askel vanhaan oleva viestien kirjoitus, jossa valitaan numero ensin.

Kirjoittaminen on työlästä näppäimistönkin takia, eikä hommaa helpota yhtään jos sormi osuu 20-30 viestin päivävauhdilla muutaman kerran punaiseen luuriin. Silloin tapahtuu niin, että puhelin tallettaa luonnokset kansioon viestisi ja palaa normaali tilaan. No sitten on vain kaivettava viesti luonnokset kansiosta ja avattava muokattavaksi uudestaan, koska vanhaa ei ole viestien kirjoituksessa, kuin ennen. Vie aikaa nopeasti tottuneelle kirjoittajalle, todella paljon. Ja vielä enemmän, kun viesti joskus katoaa kokonaan. Ominaisuus turhauttaa ihmisen ja saa todellakin vähentämään nakuttelua. 2 viikon aikanakaan, näppäryys ei ole juurikaan kehittynyt. Normaalisti ei mene paria päivää pitempään oppia sujuvaksi kirjoittajaksi. Yksinkertaisesti, puhelinta ei ole suunniteltu käyttöön. Lähetyskin on liian monimutkasta useiden näppäilyjen sarja. Tekstiviestien kirjoitus päivällä ja varsinkin ulkona on todella raastavaa tai minkään selaaminen, näytöltä ei meinaa nähdä yhtään mitään. Ainoa hyvä tekstiviesteissä on animoidut hymiöt.

Puhelin takeltelee selvästi nimiä ja numeroita selattaessa, jos on tottunut vähänkään nopeammin tekemään kaikki, ei kauan jaksa. Navinäppäimen naksahtelu ja näppäimien näpytys on erittäin kovan kuuloista ja voi alkaa tympimään varsinkin samassa huoneessa toista uinuvaa.

Soittaminen käy hyvin, se sentään on normaalia. Kaiuttimen käyttö "etäpuheluna" ei ole hyvä, se menee uudessa puhelimessa aina hetken aikaa. Usein käy niin, että jostain syystä mikki ei toimi kunnolla. Vastapuolelta voi mennä puolet ohi sanoista.

Kokonaisuudessa muuten varmasti hyvä, mutta hyvin paljon "liian hienosteltua" tosi käyttäjälle ja erittäin paljon vikoja miksi en suosittelisi. Menee siis kakkospuhelimena, jota ei tarvitse käyttää muuhun kuin soittamiseen.

Nokia 1600
Mallina on musta versio. Tyylikkään näköinen, kovamuovinen 39e puhelin. Näppäimistö on myös läpinäkyvää kovamuovia jossa ei pääse kulumaan kirjaimet. Näyttö on selkeä, valkoisine ledeineen näppäimistö on hyvä, kaipailen lähinnä itse potkua, mutta toimii se näinkin. Puhelin sopii käteen hienosti, joskin taskussa saattaa painaa kulmikkuutensa vuoksi. Jotenkin tuntuu että se olisi kulmikas enemmän kuin sopivan pyöreä muodoiltaan. Puhelin on aika liukas etupuolelta pitää kiinni ja takapuolelta parempi. Saattaa luistaa käsistä kuitenkin.

Tekstiviestien kirjoittelu on melko sujuvaa ja toimii kuten vanhemmissa malleissa. Ei mitään typeriä ylimääräisiä valikko- tai lomakesotkuja sen osalta. Tekstiviesteissä menee ylös ja alaspäin kursori eikä vain tekstin suuntaisesti. Ainoa mikä vähän takkuaa on pois pyyhkiminen. Kaiutin toimii hyvin, mutta pahaa pelkään, ettei sitten jonkun ajan päästä ala pätkimään kuten muissakin Nokian puhelimissa on ollut. Lukuun ottamatta kommunikaattorit. Typerä punaisen luurin toiminta niin viesteissä kuin normaalitilassa on "korjattu pois". Eli 2610 ongelma oli just tuo ero. Selattaessa pientä viivettä, takkuilua, ei niin nopea kuin 1100, mutta tarpeeksi nopea varmasti monille.

Huonoa moitittavaa tulee mahdollisesti näytön kestävyydessä. Ilman näkyvää syytä puhelimen muovipinnoissa, näyttö saattaa hajota tavallista kovemmalla käytöllä herkemmin kuin ei värinäytölliset mallit. Puhelin vaikuttaa kovalta, mutta sitä se ei ole. Puhelimen naama on kuin luotu läsähtämään. Mekaanisia "bukejakin" on. Jos laitat puhelimen taskuun, farkkuihin tai muuhun tiukkaan paikkaan ja liikut, näppäinlukko voi aueta yllättävän helposti. Nyt tuntuu, että tämä on nimenomaan uusien puhelimien ongelmaa 2007 yleisesti. Näppäimet tulevat liikaa esille ja on herkemmät painumaan.

Pitemmällä käytöllä tulee tekstiviestien lähetysongelmia. Et saa poistettua lähetettyjä viestejä kerralla, jolloin puhelin ei myöskään lähetä viestejä. Joka softassa on ilmeisesti sellainen buki, ettei puhelin osaa poistaa lukemattomia lähetettyjä viestejä kerralla. Lähetetyt viestit siis pitäisi lukea, jotta kerralla poistaminen onnistuisi tai sitten yksitellen merkitsemallä ja "poista" toimintoa käyttäen.

Pintaa syvemmälle mennään myöhemmin ledien osalta.

Nokia 1110i
Mitä saakaan 39e sijoituksella tänäpäivänä. Halpa peruspuhelin pitää sisällään liudan ominaisuuksia ja toi hintaa kalliimman tyylikkyyden mukanaan.

Aikaisemmasta 3310 tein aikanaan hieman modatumman version ja syntyi 3315i. Näitä joillakin henkilöillä on, sieltä softasta tutuksi tulleita on "analogi digikello", esittely ja arpovan screensaver muun muassa. Alunperin valothan sai pois Netmonitorin kautta vanhemmissa puhelimissa, nyt tietysti valikosta suoraan. Kaiutin on hyvä ominaisuus kuten on neuvottelupuhelutkin. Kalenterin virkaa toimittaa muistutin. Herätyskelloon saa puhuvan ajankertojan. Näitä oli jo 80 -luvun lopulla kun porukka kävi Saksassa mm. ostivat aina kaikenlaista pohjolaan ihmeteltäväksi, kuten saksaa puhuvat kellot, joista ei tolkkua saanut. Anyway... "Kapulan" tuntee kädessään keveäksi ja 1100 mallia heiveröisemmäksi. Tätä puhelinta ei niin paljon uskalla paiskoa. Tutkinta jatkuu ja vie kuorien alle. Jonkin verran rohisevaa ääntä tulee vibrasta, liekö sitten niin sanotusti "lyö liian laitaan" tai kuoret vaan resonoi. Ei mitään kummallista toistaiseksi. Kelpo kapulalta vaikuttaa. Yksi kestävimmistä puhelimista on tuo 1100 ollut kuitenkin. Kulmikkuus on huono asia ja 1100 on parempi pitää taskussa.

Parinpäivän jälkeen on hyvää sanottavaa ainakin... Tekstiviestien kirjoituksessa, aiempiin malleihin verrattuna, pystyy menemään muutenkin kuin rivi riviltä. Siis ylös ja alaskin. Hupaisa yksityiskohta on peli jatsi, eikös sen virallisempi nimi ole Yatzy. Tässä Jatsissa on omituinen pisteenlasku homma. On pienet ja isot luvut jotka pitää sitten saada. Isot saa luvuilla 2,3,4,5,6. Puhelin kuitenkin antoi 40 pistettä luvuista 1,2,3,4,6. Useasti kävi niin, että oli yhden pisteen heitto ja silti sai pisteitä.

Puhelin itsessään on mummomainen, ei siitä mihinkään pääse, puhuva kello olikin myytti enemmän. Kertoohan se ajan, kun laitat esittelyn päälle tai herätyskellon. Joko odotat minuutin että herätyskello "pärähtää" päälle tai minuutin esittelyä. Aikansa kun hakee, löytyy pikaisempikin toiminto.

Nimiin saa kuvan, siis puhelutietoihin josta saa justiin ja justiin selvää. Pupujussin kuvia sun muuta "mamokuvia" on pullollaan. Jotkin kuvaviestit ei toimi. Esim. 8310 kun lähettää 6510 kuvaviestin se toimii muttei 11xx sarjan puhelimissa ainakaan. En ole tutkinut mikä vian aiheuttaa, mutta jos kaapelin saan, selviää syykin. "Viestiä ei voi näyttää", ei viitsi lukea kovin usein. Soittoäänet ihan ok. mielestä... En niistä jaksa perustaa sillälailla. Eräs nainen kommentoi, että ompas kamalia.

Toisaalta, mitäpä mummomaiseen puhelimeen laitettu soittoäänten sävellys, ketä se palvelee. Vajavainen muutenkin koko sävellyshomma.

Patteria ei ole, tässä on jonkun näköinen kondensaattori, että juuri ja juuri ehtii simmin vaihtamaan, ettei kello ja päivyri mene sekaisin. Akku ei kovin montaa sekuntia irti kärsi olla.

Turhan usein tulee painettua puhelin sammuksiin kun lopettaa puhelun tai menee tekstiviestivalikosta nopeasti valmiustilaan. Punaisen luuritoiminnon alla on "off" samassa.

Kuorien vaihto ei onnistu varttuneemmalta väestöltä, epäilen. Sen verran tiukkaa tavaraa oli.

Kumikuoret suojaa näyttöä tai reunustaa pikemminkin... Näytön valot on toteutettu tutuilla hailakanvihreillä ledeillä jotka on sijoitettu näyttömoduliin. Vaihtaminen ei ole aivan mahdotonta, jokseenkin vaikeampi vain. Näppäimistön ledi, eli yksi valkoinen toimittaa valon tutuista 3310 puhelimista tuttuun tekniikkaan perustuen. Eli pleksi jakaa valon tasaisesti, mielestäni epätasaisesti. No mutta riittävästi kuitenkin. Tilaa on rakentaa isommillakin ledeillä, silloin pitää jonkunlainen pieni reikä tehdä ainakin suojalevyyn tai poistaa se kokonaan.

Puhelimen anteeni on erillinen irrallinen täysin oma boxinsa ja jossa on kaiutin sitten kiinni.

Datakaapelin paikka on samoin kuin monissa muissakin, akun alla.

Ledille ei löydy paikkaa. Jos sen lampun haluaa tehdä, kaippa se on modattava vibra pois ja hommattava oma pieni nappi ja sen sellasta. Akusta suoraan ottamalla virrat, pitää laittaa joku vastus sitten. Noo, miettikööt jokainen itse, en siihen alkaisi.

Vaikka kirjoitan negatiiviseen sävyyn puutteista tai etsin vikoja ja en loistavista asioista. Se ei tarkoita etten olisi tyytyväinen ostokseen.

Puhelin onkin parhaimmillaan Jeeveksen selässä.


Nokia 1100
Kahden vuoden kokeilun j√§lkeen on ilo sanoa puhelimesta edes jotain. Ikin√§ ei ole yht√§ n√§pp√§r√§√§ puhelinta ja helppok√§ytt√∂isemp√§√§ ollut. Kaikki toiminnot toimivat ajatuksen nopeasti, yht√§√§n ylim√§√§r√§ist√§ ei puhelimessa ole. Tekstiviestien kirjoittelu eritt√§in nopeaa ja sujuvaa. Sopii vauvasta vaariin kaikille. Puhelin on 39‚ā¨ maksanut uutena ja voin sanoa, ett√§ hinta-laatu kohtaa t√§ydellisesti. Ainoa mit√§ j√§in kaipaamaan on kalenteri, mutta on puhelimessa muistutin. Koko on t√§rke√§, se sujahtaa taskuun n√§pp√§r√§sti. Mit√§√§n puhelimesta ei ole my√∂sk√§√§n hajonnut koko 2 vuoden aikana. Siis jos kaipaa kest√§vyytt√§, n√§pp√§ryytt√§, kakkospuhelinta tai muuten vain tekstiviestej√§ ja puheluita, t√§m√§ puhelin on valinta numero 1. Lopuksi kertoisin kuinka t√§rke√§√§ on ty√∂k√§yt√∂ss√§ olla soittamiseen suunniteltu puhelin. Ei tarvitse softan menemist√§ solmuun pel√§t√§. Hyv√§ Nokia.

 
 
 


Uutisia

01.09.17 Kaivinkoneita tilattu ty√∂maille, joita ei ollut olemassa ‚Äď Poliisi kehottaa varovaisuuteen

28.08.17 Kouvolan Veden nimiss√§ on soitettu huijauspuheluita ‚ÄĒ poliisi kehottaa kuluttajia tarkkaavaisuuteen